Depune in scris catre conducerea ong o instiintare ca numitul ...incepand cu data de ..... renunta la functia detinuta si la calitatea de membru, daca asta doreste. Comitetul de conducere al ong la prima sedinta ia act de dorinta respectivului, desemneaza interimar dintre membrii comitetului o persoana care sa se ocupe de activitatea curenta aferenta acelei functii si, la prima adunare generala va fi trecut un punct distinct pe ordinea de zi, organizare alegeri pentru ocuparea acelei functii. Procesul verbal al adunarii generale va fi depus la judecatorie.
Odata infiintata asociatia, nu se mai face distictie intre calitatea de membru fondator si a celui de membru primit in asociatie dupa infiintare.
Sfatul meu este ca acum, in perioada de pana la declansarea procedurii de organizare a adunarii generale de la inceputul anului viitor sa mai atrageti in asociatie un numar de membrii cu drepturi depline,
indiferent ca e fondatori sau au dobandit ulterior calitatea de membru, oricine se poate retrage din acea calitate, ca act unilateral, supus comunicarii, adica doar trebuie sa instiinteze oficial asociatia de acea retragere. La fel si in ce priveste apartenenta la Consiliul Director. Sa faca un anunt scris si sa obtina pe duplicat / copie o semnatura de primire si data din partea presedintelui sau altuia din Consiliul Director, si cam atat.... In rest nu e problema lui..... desi dpdv moral fiind membru in CD si fiind asa de putini membri, frumos ar fi sa ajute mai intai la gasirea de noi membri, sa nu ramana asta doar pe umerii celorlalti 3 ramasi.....
Multumesc pentru raspunsuri, insa mai am o nedumerire. Am inteles ca trebuie sa adaugam si alti membrii cu drepturi depline, Acestia, presupun, ca trebuie numiti in actul constitutiv si statut cand acesta se va schimba, dupa renuntarea membrului fondator/secretar general, sau se refera la voluntari cu contract de voluntariat?
Din cate am inteles trebuie sa afcem urmatoarele: in primul rand sa adaugam in asociatie alti voluntari cu contract de voluntar, iar la umratoarea AG sa numim unul dintre acestia intermediari in rolul persoanei care doreste sa se retraga. La judecatorie trebuie dus PV din acea sedinta si cererea de renuntare a persoanei in cauza, nu?
Totodata, acest PV plus actele aditionale necesare modificarii pentru statut si act constitutiv, vor trebui atestate la notar inainte de depunerea lor la judecatorie? taxa de timbru va fi suportata de asociatie si nu de membru care renunta, nu?
Calitatea de membru nu are in mod necesar vreo legatura cu cea de voluntar, si nici viceversa. Pot sa fie membri care sa nu fie voluntari pentru asociatie (de obicei asociatiile pretind membrilor si voluntariat, dar nu e obligatoriu ..... unii doar platesc cotizatie dar nu voluntariaza deloc pentru asociatie...), SI poti fi voluntar pentru o asociatie fara a fi membru. Primirea de noi membri se face de catre organul care are asemenea atributii conform Statutului. De regula e vorba de Consiliul DIrector. Nu e necesar sa operezi modificarea in Actul COnstitutiv si in Statut, ca nu e ca la un SRL, chiar daca in mod nefericit OG 26 / 2000 prevede ca lista membrilor e trecuta in ambele acte. Sunt si judecatorii care pretind asta, dar e absurd. Ar insemna ca o asociatie care, cu mii sau zeci de mii de membri ( in alte tari sunt unele cu sute de mii sau milioane de membri) sa depuna zilnic la judecatorie dosare de modificare de acte constitutive. Lista membrilor la zi o tine COnsiliul DIrector. Si o actualizeaza si in Statut si Actul Constitutiv cand face si alte modificari care indubitabil trebuie operate prin Judecatorie ex. modificare de componenta a Consiliului DIrector.... La Judecatorie se depune proces-verbal sau extras de proces-verbal de sedinta AG cand au fost alegerile, si act aditional sau, si mai bine, forma actualizata de Statut si Act Constitutiv, toate atestate avocatial. Procedura e foarte asemanatoare cu cea de la obtinerea personalitatii juridice. Nu trebuie depus actul prin care s-a retras cineva, decat daca s-ar dori sa se lase o vreme mai lunga vacanta acea functie din CD dar sa se vada asta in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Cel in cauza se poate retrage din functie si inainte de sedinta de AG, dar ar fi bine sa o faca numai in ziua sedintei sau la putin timp inaintea ei, sa nu ramana o perioada semnificativa asociatia cu CD descompletat, sa nu apara dificultati de intrunit cvorumul de sedinta pentru Consiliul DIrector in perioada respectiva...