avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot cere despăgubire/daune de la RADET pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot cere despăgubire/daune de la RADET pentru lipsa căldurii și a apei calde? Dacă da, care sunt pașii?

Buna dimineata,

Avand in vedere multiplele avarii din partea RADET, ce au dus la multe zile friguroase in apartament si fara apa calda, as dori sa stiu:

1. Sunt in masura sa cer despagubiri/daune din partea RADET ?

Ma refer la faptul ca a trebuit sa sufar din cauza lor, sa racesc din cauza lor, sa nu ma pot spala din cauza lor si astfel m-am dus la serviciu nespalat ceea ce mi-a condus o mare stare de inconfort psihic, demnitate terfelita.
Toate aceste lucruri sper eu ca nu sunt pe "gratis", ci RADET trebuie sa plateasca pentru toate astea.
Am vazut pe internet ca s-a putut cere reduerea facturilor la intretinere.
Am mai observat ca defapt nu noi trebuie sa reclamam RADET-ul, ci asociatia de proprietari. Nu ma pricep, as dori sa stiu toti pasii pe care trebuie sa ii urmez, plus ANPC.
Consider ca RADET isi permite, fara absolut nicio problema, sa faca ce vor fara sa plateasca nimic pentru suferintele tuturor. Daca reusesc sa obtin daune, cred ca se vor apuca si ei de treaba serios ca sa nu se mai intample.
Degeaba imi zic ei ca tevile sunt de 50 de ani. Pe mine, ca si client, nu ma intereseaza, mai ales ca ei fac tot ce le sta in putinta ca sa nu ne debransam, astfel daca tot ne tin cu forta captivi, atunci daca tot platesc intretinerea catre RADET, atunci si RADET sa ne plateasca pe noi pentru orice intrerupere de caldura si apa calda.

2. Daca da, atunci care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac ?

Este okay sa incep cu email catre ei prin care sa le detaliez reclamatia mea si solicitarile mele legat de daune ?
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:09, 2 Ianuarie 2019
Nu ati citit OG 21 asa cum v-am recomandat. Proprietarul este membru al Asociatiei si prin urmare nu are calitate de consumator fata de aceasta. Poate sa se adreseze direct Asociatiei si daca nu rezolva pe cale amiabila se poate adresa serviciului de specialitate din cadrul Primariei. Daca nici asa nu rezolva nimic se poate adresa instantei competente. In ceea ce priveste eventualitatea acordarii unei despagubiri este necesar sa puteti demonstra ca vi s-a produs un prejudiciu iar despagubirile se acorda doar in instanta.
Unlimit a scris:

Nu ati citit OG 21 asa cum v-am recomandat. Proprietarul este membru al Asociatiei si prin urmare nu are calitate de consumator fata de aceasta. Poate sa se adreseze direct Asociatiei si daca nu rezolva pe cale amiabila se poate adresa serviciului de specialitate din cadrul Primariei. Daca nici asa nu rezolva nimic se poate adresa instantei competente. In ceea ce priveste eventualitatea acordarii unei despagubiri este necesar sa puteti demonstra ca vi s-a produs un prejudiciu iar despagubirile se acorda doar in instanta.


1. Ar fi util sa spuneti mai exact ce artiol/e trebuie citit.

2. Am inteles ce spuneti cu "calitatea de consumator", dar pare un pic ciudat ceea ce au tot scris in stirile pe care le-am prezentat mai sus. Ar fi fost util sa ne raspundeti(dar si ceilalti cititori) la fiecare intrebare.

3. Cred ca am mai spus de multe ori, dar mai spun inca odata.
Ar fi foarte util sa ne spuneti, mai ales pentru cei care chiar n-au avut nicio treaba cu Asociatia de Proprietari, de exemplu eu nici macar nu stiam ca un proprietar din bloc este AUTOMAT membru al Asociatiei de Proprietari. Credeam ca membrii sunt aia care chiar zic ca vor si sunt acceptati si mai ales astia gen, administrator, cenzor, presedintele de bloc, etc., deci ar fi foarte util sa ne spuneti PAS cu PAS cum te adresezi la aceasta "Asociatie", cu cine TREBUIE sa vorbesti mai exact, ce acte(formulare cu sesizari/reclamatii) trebuie inainainte catre Asociatie. Cum urmaresti ca, chiar fac ce trebuie ca si proceduri.
Intreb aceste lucruri deoarece nu as avea incredere in Asociatie, presedinte etc. Ei pot sa nu-si bata capul, etc.

4. Cand ati spus ca "daca nu se rezolva nimic", v-ati referit la faptul ca daca RADET nu face nimic in privinta reclamatiei din partea Asociatiei de Proprietari ?

5. M-am saturat cu asta legat de instanta daca vrei despagubiri. In ce tara traim, sa stam sa demonstram acuma fiecare prostie. Cumva trebuie sa aduci bonul de la farmacie cu medicamentul pentru raceala/gripa ?
Din 2 sectoare, oare cati au racit ?
Oare cati s-au dus nespalati la scoala/munca ? Trebuie sa demonstreze instantei CUM le-a fost rusine, cum s-au simtit incofortabili ? Pana la urma nu trebuie demonstrezi ca ti-a picat un picior pentru ca ai racit, pentru a primi niste despagubiri. Aici vorbim de niste chestii SOFT. Nu stiu daca se numesc daune morale/psihice etc.

Spre exemplu, ce era asa de greu, sa existe, de exemplu, posibilitatea ca atunci ca iti opreste caldura, si racesti, sa trimita toti simplu catre Asociatiile de Proprietari/RADET toate bonurile de la farmacie pentru raceala. Nu e corect asa ceva ? Ce atata judecata..... Pana la urma nu ajunge doar acel bon pentru raceala, ci si acele despagubiri pentru CA AI RACIT din cauza lor, adica ai suferit din cauza lor. Chiar asa totul este pe gratis ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
Andrei_78, utilizator
Nimeni nu este obligat sa fie membru într-o asociație de proprietari și nu este bagat automata în asociație. Orice proprietar are aceleasi drepturi so obligații cu cele ale unui membru cu excepția dreptului de a vota, a fi ales in conducerea ap și de a participa la adunările generale unde se iau hotarari pentru bunul mers al ap, nu pot participa pentru simplul motiv ca ad gen sunt ale membrilor a. p., insa potrivit legii 196/2018 hotararile ad gen sunt, paradoxal, obligatorii și pentru cei care nu sunt membri,
Asta-i legea, unde-i lege nu-i tocmeala bună rea, legea trebuie respectată.
Asa este și în cazul obținerii despăgubirilor, acestea se obțin numai în instanta potrivit Codului civil.
Nu te duci la asociație de proprietari și faci o sesizare
Dom'le președinte, m-am dus nespălat la munca și mi-a fost rușine, vreau ca asociația de propr care are contract de furnizare cu RADET sa ma despăgubească pentru ca am fost afectat psihic și mental, uite diagnosticul de la medicilor specialist și bonurile de la farmacie.
Hehehe, vorba unei clasice în viata, nu este chiar asa de simplu!
Trebuie sa demonstrezi ca afecțiunea psihiatrică a fost cauzata de lipsa apei calde și nu de alte cauze, trebuie făcută o expertiza psihiatrica la INML Mina Minovici,
Nu va interesează cum s-a trăit pe alte timpuri dar se pare ca trăiți într-un stat paralel unde toate ar fi perfecte, țevile RADET înlocuite la timp, apa calda curge imediat chiar dacă locuiti la etajul 10, transportul în comun sosit la timp, trenurile întârzie ca în Japonia, ce mai, gradina Eden ului!
Ei, nu-i chiar asa idilic, țevile se mai sparg, transportul mai întârzie și atunci cauți soluții ca să nu ajungi jegos la serviciu, ori montezi o centrală termica ori încălzești un ibric cu apa și te speli în zonele esențiale.
Ori dacă ai timp suplimentar, dai în judecata asociația de proprietari care va chema drept intervenit în proces furnizorul de apa calda, în speță RADET-îl, care va justifica ca din cauza prețului redus, al neachitării de către consumatori a facturilor, nu poate face investiții în schimbarea țevilor potrivit planului de intretinere. Și uite asa țevile nu se înlocuiesc din vina consumatorilor, primăria în subordinea căreia se afla RADET nu va majora prețul, pentru că, nu-i asa, primarul, consilierii, trebuie realeși și tot așa ... e aceeași situație ca cu becul.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
cyan, moderator
cyan a scris:

Pentru a scrie un mesaj apasati pe butonul Raspunde si nu pe Citeaza!

1. Uite o stire(despre un alt caz):

"Potrivit procesului-verbal încheiat la aproape o lună distanţă de data postării, individul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.000 lei, reţinându-se că „a proferat injurii şi expresii jignitoare la adresa unor persoane pe contul personal de pe reţeaua electronică de socializare Facebook, fiind de natură să lezeze demnitatea şi onoarea celor în cauză”.

Acuma am gasit cuvintele potrivite pentru lipsa caldurii si a apei calde, ce a dus la raceli si nespalari in masa. :) si anume RADET a lezat DEMNITATEA si ONOAREA personaelor din cele 2 sectoare.
Si dupa cum am vazut in stirea respectiva, n-a mai trebuit sa demonstreze nimeni ceva legat de acea LEZARE, ci i-a dat asa direct amenda. Ce simplu.
De ce sa nu fie asa simplu si cu RADET ?

2. E foarte trist, ca pentru chestii deastea marunte, trebuie sa stai sa DEMONSTREZI. Aceste lucruri sunt foarte importante, mai ales ca s-a intamplat la 2 sectoare.
Pentru ca trebuie sa te duci in instanta, deaia nu face nimic nimic impotriva RADET si uite RADET isi permite sa stea pasiva in continuare, fara nicio grija.
E atat de trist. Nu asa trebuia sa fie regulile.

3. Cred ca e a 1000-a oara cand spun. RADET NU TE MAI LASA SA PUI CENTRALA. ESTE si LEGE. Acuma sa primesc raspuns "Du-te in instanta si pentru prostia asta."

4. Atata timp cat proprietarii sunt tinuti captivi in acest sistem centralizat de catre RADET, la care trebuie sa plateasca in fiecare luna, NU ESTE NORMAL ca pe proprietar sa nu-l intereseze ce probleme are RADET ?
Banuiesc ca proprietarii nu platesc si acele vorbe precum "RADET este sarac si n-are bani de inlocuirea tevilor". PUR si simplu nu intereseaza pe proprietari asta.
Daca RADET nu mai face fata, atunci sa ne lase. Sa nu mai taraganeze proprietarii care vor centrala, etc.
OARE pe RADET il va interesa faptul ca niste proprietari nu mai au bani sa plateasca intretinerea ? Imediat vor fi executati siliti acei proprietari. Evident relatia este cu Asociatia de Proprietari(deci tot aia).
Deci cand e vorba de proprietari, imediat sunt "AMENDATI", dar cand e vorba de RADET, stai sa umbli prin instante. Oare raportul asta este corect ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
cyan, moderator
Solutii exista, numai sa vrei sa le pui in practica!
Alternativa la apa calda sunt boilerele electrice, instant-uri, centrale pe GPL.
La caldura este mai naspa, dar daca ai repartitoare le pui pe minim sau blindezi cu acordul asociatiei tevile de la calorifere si platesti numai partile comune si te incalzesti cu convectoare electrice sau iti faci soba de teracota ori semineu.

Si asa scapi si de balaurul RADET caruia, totusi, trebuie sa ii platesti o dijma pentru incalzirea partilor comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)
Recirculatia apei calde denissse denissse Asteptam prea mult pana sa vina apa calda la robinet. Am auzit ca multe blocuri au conductele de recirculatie dezafectate. cum ati rezolvat problemele astea la ... (vezi toată discuția)
Calitatea apei calde - probleme majore helloween helloween Buna ziua, Imi cer scuze anticipat daca subiectul a fost discutat, dar in urma cautarilor nu am regasit punctele pe care doresc sa vi le prezint si ... (vezi toată discuția)