avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere achitată din când în când ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere achitată din când în când și executare silită părinte rezident pentru nerespectarea programului de vizită, deși tatăl este cel care nu vrea să ia copilul conform hotărârii judecătorești. Ce pot face, și cum mă pot apăra?

Bună ziua!

Ma aflu în următoarea situatie: am introdus cererea de divorț in noiembrie 2016, iar în ianuarie 2018 s-a dat pronunțarea divorțului și minora în vârstă de 12 ani mi-a fost încredințată. În hotărâre se specifica ca fostul trebuie sa plătească pensia de întreținere din momentul în care a fost introdusa cererea, lucru care nu s-a întâmplat, nici măcar nu este la zi din momentul în care s-a dat pronunțarea.
Plătește pensia când își aduce aminte, o luna nu, doua da. În luna iunie m-am dus la executor, și suntem deja în luna decembrie, iar el nu a plătit nimic retroactiv și nici măcar pe noiembrie și decembrie nu a pus pensia.

A doua situație este ca în luna noiembrie m-am trezit în posta cu o executare silita în ceea ce privește programul tatălui de vizita. Cu alte cuvinte m-a dat la executor ca nu respect programul de vizita, deși într-o discuție avuta cu el mi-a spus de ce sa o ia la programul stabilit în hotărâre, ca el vrea sa o ia când poate și cât vrea copilul.

Fiind într o zi de joi când am primit somația în care trebuie sa specific ca trebuia sa achit a doua zi și suma de 1700ron cheltuieli de executare și onorariul executorului, a doua zi m-am prezentat cu copilul la executor sa aflu despre ce este vorba, pentru ca începea și al treilea week end în care tatăl minorei trebuia sa ia minora. Am declarat la executor scris ca mi voi respecta obligațiile din hotărâre.

În aceeași zi de vineri am ieșit cu copilul la poarta sa așteptăm să vină să o ia. Nu a venit, deși copilul l-a sunat, el spunând senin ca e prin oraș. În următoarea perioada lucrurile au decurs destul de normal, au fost 2 week enduri în care minora a fost la tata asa cum scrie în hotărâre.

Acum de sărbători i-am trimis un mesaj în care i-am cerut să-mi spună când ia copilul de Crăciun, pentru ca minora și-a exprimat dorința sa meargă la el de Crăciun și Anul nou cu mine. Precizez ca are dreptul 5 zile în vacanta de iarna, un an de Crăciun, un an de Anul Nou. Mie nu mi-a răspuns la mesaj, în schimb ii zicea copilului la telefon ca să vadă dacă o ia, ca așteaptă nu știu ce răspuns.

Neluand-o de Crăciun și aflandu-ma sub executare, i-am trimis mesaj când ia copilul de Anul Nou... nu mi a răspuns. Intreb:

1. Pentru pensia de întreținere pentru neplata de 2 luni consecutive, ianuarie fiind deja a treia luna cum pot proceda (menționez ca din cea retroactiva nu a plătit nimic, având executare pentru suma de 3200ron)? Pot depune plângere la parchet la începutul lunii ianuarie?

Și 2: eu pot merge la executor sa cer respectarea programului din hotărâre din partea tatălui minorei? Cine trebuie sa constate ca eu îmi respect obligațiile din hotărâre? Executorul nu s-a prezentat nici măcar o data sa constate ca eu îmi respect obligațiile.

Menționez ca am depus la judecătorie contestație pentru sumele din somație, care sunt exagerate.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ad123 , utilizator 14:11, 31 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.in primul rand trebuia sa fiti anuntata de executor ca in wek cand are dreptul sa i a fata sa va prezentati la dat si ora stabilita si apoi executorul sa faca incheierea.
2.va duceti si dvs la alt executor care sa faca constatarea ca la data de tatal nu a venit sa ridice copilul si sa faca executorul un lroces verbal o incheiere in care sa scrie negru pe alb, desi a fost somat inndata de, tala nu a venit la program.
Fara acest act e poveste.

Mulțumesc mult pentru răspuns! Știu ca fără dovezi e poveste și eu pot fi pasibila de a plăti niște sume colosale, în cazul în care nu respect programul din hotărâre, tocmai deaceea încerc ca prin mesaje sa demonstrez ca sunt de acord ca minora sa aibe relații personale cu tatăl. Dar și executata și cu banii dați, și tot fostul de fapt nu respecta programul, se numește bătaie de joc, sicanare, frustrare și tot asa. Din păcate acest program e considerat doar un drept pentru fostul, nu și o obligație. Un drept pe care el crede ca și l poate exercita după bunul plac, fără să realizeze ca afectează minora, cât despre mine e de la sine înțeles... eu nu trebuie sa mai am viata, trebuie sa fiu la cheremul lui.
Ndia, legea au făcut-o unii în favoarea lor.La contestaţia la executare, demonstraţi că tatăl nu v-a notificat înainte de a merge la executor că în data de...vine să ia fata, arătaţi Procesul Verbal al executorului în care scrie că v-aţi prezentat la somaţie, insistaţi şi azi cu mailuri sau sms-uri, în care să-i reproşaţi că nu a venit nici de Crăciun şi fata l-a aşteptat.
Mulțumesc mult pentru răspuns și ajutor! La executor în procesul verbal, am ridicat problema ca e omenește sa fim anunțate cu o zi înainte ca vine sa ia fata, copilul având ore pana vineri la 6, ora la care ar trebui sa o ia, și sâmbătă activități suplimentare de pregătire. Asa cum am precizat, coincidenta făcea ca exact în acea vineri în care eu și copilul m am prezentat la executor, urmare a somației primite, sa fie weekend de vizita /program. Cred ca ați înțeles ca nici măcar executorul nu s-a sinchisit sa-și anunțe clientul ca eu m-am prezentat și ca în acea seara trebuia sa vina sa ia copilul, ce sa mai zic de executor care trebuia sa fie prezent, gândesc eu. Încă un lucru legat de executor, la întrebarea mea legata de suma care ar fi urmat sa o plătesc și care e specificata în somație, mi-a răspuns... nu o sa i cer nici domnului, nici dumneavoastră. Pai ce sa mai cred, scriem și trimitem sa intimida? Nu cumva se gândea ca nu fac contestație? Sau se gândea ca nu respect programul și sumele puteau creste? Ma simt prinsa între legi ( făcute de niște oameni frustrați și care nu au reușit sa fie părinți) și executori care nu urmăresc nimic altceva decât banii. Pentru părintele rezident le gea e lege și pentru părintele nerezident exista întotdeauna o portiță, fiind victima. Credeți că ar fi bine sa mai merg la executorul fostului să-i aduc la cunoștință ca de fapt clientul lui nu-și respecta programul din hotărâre? Într-un final probabil ca voi merge și voi apela și eu la un executor, deși pana în momentul de fata situația mea este urmatoarea:l-am executat silit pentru pensia de întreținere și nimic, habar nu are, ceea ce m-a costat momentan 120ron, el având retroactiv 3200ron plus pensia pe nov. și dec., contestația la executare m - a costat 290 ron, și probabil ca nu voi plăti chiar 1700 RON suma din somație, dar ceva voi plăti, sper ca instanta sa diminueze suma și mai mult ca sigur să-l dau la executor pentru program ma mai costa alți bănuți. Nu-mi permit un avocat. Și întreb? Cui ii pasa de copil? Cu acești bani, pentru ca sunt un om de rand cu un salariu cât sa trăiesc eu și copilul, oare nu i puteam folosi pentru copil?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În Contestaţia la executare, cereţi anularea onorariului şi plata cheltuielilor de judecată de către executor.
Restanţa la plata pensiei alimentare o puteţi obţine numai dacă executorul are ce executa, adică domnul să aibă serviciu sau bunuri.Mai insistaţi la executor, fiindcă unii se lasă cumpăraţi de debitor, trebuie să ştie că-l urmăriţi.
Pentru absenţa lui de la program, asiguraţi-vă cu martori în fiecare zi de vizită, înregistraţi imagini cu dvs. şi fata în faţa porţii la ora vizitei, dar mai ales, trimiteţi mesaje înainte şi după programul de relaţii şi, funcţie de cum s-au derulat evenimentele, dacă nu a venit, îi reproşaţi absenţa şi-i cereţi lămuriri, sau dacă fata a fost cu el, îi daţi feed-back, în sensul că fata s-a simţit bine cu el în data de..., că i-a plăcut filmul, plimbarea, meciul, etc. Asta o faceţi în FIECARE zi de program. Notaţi într-o agendă tot ce se întâmplă, pe date, martorii prezenţi, etc.
Pe executor nu-l interesează că tatăl nu-şi respectă programul, pentru tată, e un drept, pentru dvs. şi copil, e obligaţie. Executorul pune în executare obligaţiile.

Alte discuții în legătură

Obligatia de a respecta programul de vizita cristinahogye cristinahogye 1. Exista baza legala pentru a solicita in instanta obligarea parintelui nerezident sa respecte programul de vizita? 2. Exista baza legala pentru a solicita ... (vezi toată discuția)
Proces de vizitare minor ContSters118946 ContSters118946 buna ziua! fosta sotie mi-a facut proces de vizitare, insa copilul de 11 ani nici nu vrea sa auda ca trebuie sa mearga la ea in week-end,mai ales ca nu s-au ... (vezi toată discuția)
Executare silitã program vizitã minori Martonze Martonze Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită. Conform art. 909 NCPC, ... (vezi toată discuția)