avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silitã program vizitã minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silitã program vizitã minori

Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită.
Conform art. 909 NCPC, executorul invită mama cu copilul la cabinetul dânsului în cursul săptămânii, în afara programului de vizită, cănd copilul este la şcoală.
Întrebări:
1.Executorul are dreptul să solicite predarea copilului în afara programului de vizită? Art. 909 nu face referire la acest aspect.
2.Învăţământul primar şi gimnazial este obligatoriu în Romania, conform legii. Este legal ca un executor judecătoresc să scoată copilul de la şcoală ca să răspundă cererii creditorului?
3. Care este prioritatea pentru un copil mic, oricum traumatizat de situaţia familială: şcoala sau întâlnirea cu tatăl la cabinetul executorului judecătoresc, în afara programului stabilit prin hot. judecătorească?
Executorul are dreptul sa puna in executare sentinta asa cum ea dispune si nu altfel. Probabil se doreste doar o discutie intre parti si executor.
Buna ziua!
executorul nu poate sa scoata copilul de la programul de la scoala; situatia de fapt ca parintele care are stabilit un program de vizita nu poate avea legaturi cu copilul , deoarece copilul refuza ,este o situatie delicata. Acesta poate sesiza protectia copilului daca considera ca copilul este influentat in aceasta decizie. Pe copil nu-l poate obliga si nici lua cu forta chiart daca acesta refuza.Cu stima,
Palea Lucian
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
V-a invitat v-a invitata, insa pentru ce?
Dupa mine sa restabileasca o relatie cu tatal e mai important decat o zi de scoala, insa eu vorbesc aici ca principiu, necunoscand situatia completa de fapt, traumele copilului etc. La consiliere psihologica merge copilul? Cu Directia ati luat legatura?

Ati avut o luna sa puneti benevol in executare hotararea? Ce s-a intamplat?
Asistentul social poate lucra numai in timpul programului sau de munca, nu poate sambata la ora 8, iar legea il obliga pe executor sa asigure prezenta unui asistent social...

Ati discutat cu executorul? Ati solicitat schimbarea datei/orei?
Invitaţia a fost o somaţie ca mama şi copilul să se prezinte în data de...la ora de....
Copilul a făcut de-a lungul anilor consiliere psihologică şi a fost şi client al DGASPC. Copilul a fost bătut de tatăl său în frageda copilărie, fiindcă a plâns după mama când era la el. Când copilul nu a mai vrut la el, de frică, tatăl a venit în repetate rânduri cu Poliţia, cu executor, procese repetate...
După refuzul executorului de întâlnire după orele de şcoală a copilului, tatăl nu s-a mai prezentat la programul de vizită legal, programul este cu ridicarea copilului de la domiciliul mamei. Deci nu există refuzul mamei , executorul nu a constatat refuzul copilului, dar putea să vorbească cu mama, pentru ca aceasta să-i arate dovezi despre refuzul copilului.
Azi , tatăl cere amendarea mamei pentru nerespectarea programului de vizită.

Am încă o întrebare:
Amenda legală este de 100-1000 lei pentru fiecare zi de întârziere în punerea în aplicare a hot. judecătoreşti.
În situaţia dată, când singurul lucru cu care mama poate fi acuzată este că nu s-a prezentat la cabinetul executorului la ora indicată, copilul fiind la şcoală, dar s-a oferit să se prezinte mai târziu cu 5 ore faţă de solicitare,anunţând acest lucru în scris, înainte de ora stabilită-menţionez, nu era zi de vizită!-iar tatăl nu s-a mai prezentat ulterior, cum se calculează amenda?
Care este prima zi de întârziere ? Amenda este, conform legii, în favoarea tatălui. Oare nu putem vorbi despre imbogăţire fără justă cauză?
Această amendă este în interesul major al minorului? ªi dacă mama are salariul minim pe economie, din ce plăteşte amenda?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
Martonze, utilizator
amenda este ptr mama, nu pentru copil! amenda este ptr neindeplinirea culpabila! deci trebuie demonstrata culpa mamei. in cadrul exercitarii in comun a autoritatii parintesti, drepturile si obligatiile (pe hartie!) apartin egal ambilor parinti. un eventual refuz al copilului angajeaza, logic, raspunderea ambilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Proces pe articolul 905 laau laau Iata un nou exemplu despre cum e aplicat noul cod civil de catre executori: In decembrie, executorul m-a somat ca in afara programului de vizita, sa ma ... (vezi toată discuția)
Executare silita vizite minor any86 any86 Buna ziua. As dori daca se poate sa imi raspunda un executor judecatoresc. Am primit ieri somatie de executare silita vizite minor, dar am unele ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civilia cipriluca30 cipriluca30 buna ziua,sora mea a castigat custodia copilului cu fostu concubin,,,are la mana hotararea prin care se stabileste locuinta minorului la mama,dar fostul ... (vezi toată discuția)