avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silitã program vizitã minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silitã program vizitã minori

Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită.
Conform art. 909 NCPC, executorul invită mama cu copilul la cabinetul dânsului în cursul săptămânii, în afara programului de vizită, cănd copilul este la şcoală.
Întrebări:
1.Executorul are dreptul să solicite predarea copilului în afara programului de vizită? Art. 909 nu face referire la acest aspect.
2.Învăţământul primar şi gimnazial este obligatoriu în Romania, conform legii. Este legal ca un executor judecătoresc să scoată copilul de la şcoală ca să răspundă cererii creditorului?
3. Care este prioritatea pentru un copil mic, oricum traumatizat de situaţia familială: şcoala sau întâlnirea cu tatăl la cabinetul executorului judecătoresc, în afara programului stabilit prin hot. judecătorească?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:43, 25 Februarie 2014
Ba se poate linistit executa, nu vad o problema. Pentru faptul ca debitorul nu si-a respectat obligatia, executorul il poate chema la o alta data la biroul sau.
In functie de cum evoluau lucrurile acolo, copilul pleca cu tatal sau ori cu mama sa, in ultimul caz executorul constatand refuzul copilulu eventual.
daca un copil pleaca in zi de scoala cu tatal si acesta nu il duce la scoala, exista premisele schimbarii programului DACA programul existent interfereaza cu scoala.

Am tot auzit ca tatal l-a lovit, a tipat etc. la copil, sunt cazuri reale insa, in lipsa unor traume sau unui comportament constant abuziv, o reactie nepotrivita nu il poate lasa pe copil fara tatal sau.
Daca acel copil nu va merge niciodata la tata, mama niciodata nu va putea dovedi eventuala trauma a copilului.
Eu nu inteleg cum de intr-o luna nu ati initiat vizite la tata... si cum anume este copilul, realmente, in evaluarile psihologice.
Problema s-a pus în felul următor:
Executorul invită msma cu copilul în zi care nu e zi de vizită, deci în timpul programului şcolar al copilului;
La programul din hotărâre, tatăl nu se prezintă, nici executorul. Tatăl nu se prezintă nici peste 2 săptămâni, nici peste o lună, nici...dar cere amendarea mamei. Programul este cu ridicarea minorului de la domiciliul mamei.
Mama l-a invitat prin email şi prin acelaşi executor să vină la program, domnul nu vine.
Cum se calculează amenda?
Teoretic, de la somatie, practic, nu vad sa se insumeze conditiile, trebuie vazute actele din dosarul de executare.
Oricum, ar trebui amendat debitorul numai pentru rea-credinta, daca fara justificare nu se prezinta.
Nu inteleg, daca tot era ok ca tatal sa vine vinerea sau sambata sau cand era program sa ia copilul, de ce nu l-ati dus la somatia executorului?
Uneori, nu stiu, desi exista parghii sa obtineti ce doriti, parca va opriti in detalii nesemnificative si taiati parghiile juridice de care dispuneti si apoi legea e nedreapta. Nu zic de dv, zic in general... Daca aveati scopul de a limita timpul petrecut la tata, ati scapat o sansa oarecum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pe articolul 905 laau laau Iata un nou exemplu despre cum e aplicat noul cod civil de catre executori: In decembrie, executorul m-a somat ca in afara programului de vizita, sa ma ... (vezi toată discuția)
Executare silita vizite minor any86 any86 Buna ziua. As dori daca se poate sa imi raspunda un executor judecatoresc. Am primit ieri somatie de executare silita vizite minor, dar am unele ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civilia cipriluca30 cipriluca30 buna ziua,sora mea a castigat custodia copilului cu fostu concubin,,,are la mana hotararea prin care se stabileste locuinta minorului la mama,dar fostul ... (vezi toată discuția)