Daca 2 frati au deschis succesiunea pentru o casa iar unul dintre ei a renuntat la mostenire
mai trebuie sa renunte si in cazul mostenirii unei suprafete de teren care nu a fost insclusa in masa succesorala la acel moment ?
Buna ziua,
Renuntarea este pur si simplu pentru tot.
Dar, in urma legilor proprietatii, emise dupa 1990, ICCJ a amis ca practica unitara, faptul ca daca au fost retrocedate terenurile in baza legilor 18, 10, etc pe baza cererilor formulate de mostenitori, atunci li se retrocedeaza celor ce au formulat cererea in acest sens, chiar daca initial vreunul din ei a renuntat la mostenire.
Renuntarea la succesiune este totala, asadar, aceasta manifestare de vointa vizeaza renuntarea la toate bunurile cuprinse in masa succesorala.
Renuntarea este una totala, definitiva, neconditonata, manifestata printr-un act autentic .( o declaratie notariala ).
Cel care renunta la succesiune este considerat strain de succesiune, se aprecieaza ca nu a avut niciodata calitatea de succesor.
Revocarea declaratiei de renuntare la succesiune se poate realiza in termen de 1 an ( termenul de optiune succesorala ), numai daca ceilalti coerezi nu au acceptat succesiunea .( in situatia expusa de dumneavoastra fratele si-a exercitat dreptul de optiune succesorala ).