avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate fi considerata actiunea ca ramasa fara obiect, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate fi considerata actiunea ca ramasa fara obiect, daca temeiul de drept a fost abrogat pe parcursul procesului?

Am initiat o actiune impotriva asociatiei de proprietari in temeiul unor articole din Legea 230/2007. Intre timp aceasta lege a fost abrogata si inlocuita cu Legea 196/2018. Articolele in baza carora mi-am intemeiat actiunea au fost abrogate si actiunea nu mai are obiect. Pot invoca acest lucru la termenul urmator, fara sa renunt la cererea initiala, si totodata sa solicit cheltuielile de judecata?? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2019
db03uie, utilizator
Cel mai recent răspuns: db03uie , utilizator 14:52, 2 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Intanta trebuie sa tina cont de situatia de fapt si apoi verifica temeiul legal.
Poate ca situatia de fapt descrisa de dvs. se regaseste in cuprinsul altor articole din noua lege.
Este vorba de art.25 alin.(4), de art.36 lit.g) si art.48 indice 1 din Legea 230/2007. Acestea nu mai apar efectiv in Legea 196/2018, deoarece au fost abrogate, odata cu legea. Lipsa obiectului ar scurta procesul. Acesta ar fi interesul imediat. Actiunea efectiva are temei legal art.26 din Legea 230/2007, deoarece textele de lege amintite mai sus au fost incalcate prin hotarare a adunarii generale, iar eu m-am adresat instantei. Ideea este sa nu renunt la cerere, ca sa pot recupera cheltuielile de judecata. De aceea vreau sa invoc faptul ca a ramas fara obiect, ca urmare a schimbarii legii.
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2019
db03uie, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu contează că s-a schimbat legea, procesele se judecă pe legea în vigoare la data deschiderii lor.
Totuşi, până la primul termen, se poate depune o cerere precizatoare în sensul menţionat de dumneavoastră dar trebuie analizat ce temei de lege veţi invoca acum, altfel riscaţi să pierdeţi procesul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 25-L230/2007
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii comitetului executiv și se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.
vs
Articolul 49-L196/2018
(5) Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul ședinței, în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii prezenți ai adunării generale, de cenzor/comisia de cenzori și se afișează la avizier.

Articolul 36-L230/2007
Administratorul, persoană fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuții:
g) informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică, a proprietarilor, membrii asociației de proprietari, cu privire la situația financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări și plăți aferente asociației de proprietari, sub semnătura proprie și contrasemnată de președintele și de cenzorul asociației de proprietari.
vs
Articolul 66-L196/2018
(1) Administratorul are, în principal, următoarele atribuții:
k) are obligația prezentării tuturor datelor, documentelor și informaților privind conținutul și respectarea contractului de administrare, precum și a acordurilor de plată în rate a cheltuielilor anuale, a cuantumului prestațiilor convenite, la solicitarea oricărui proprietar;

Articolul 48^1-L230/2007
Asociația de proprietari, prin grija președintelui asociației, va afișa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conține și va arăta explicit toate costurile și sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul și de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.
vs
Articolul 66-L196/2018
(1) Administratorul are, în principal, următoarele atribuții:
m) calculează, întocmește, supune verificării cenzorilor/comisiei de cenzori, supune aprobării comitetului executiv și afișează la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere, întocmită conform reglementărilor în vigoare, în termen de maximum 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii;

Chiar daca unele prevederi si-au pierdut din obligativitate acestea se regasesc si in noua lege, reformulate, iar judecatorul va gasi temeiul potrivit in noua lege.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da! Multumesc! O sa pastrez cererea initiala. Nu e cazul sa ma complic. Mai am o hotarare judecatoreasca similara si o sa o prezint ca efect al autoritatii lucrului judecat, deoarece situatia se repeta.

Alte discuții în legătură

Care este articolul din noua lege a asociațiilor de proprietari care spune că minorii de până la 3 ani nu mai pot fi scutiți de la plata cheltuielilor pe numărul de persoane? cattalinr cattalinr buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este articolul din noua lege 196/2018 in care se specifica ca, copii de pana la 3 ani nu mai pot fi scutiti de la plata ... (vezi toată discuția)
Actualizare incheiere de sedinta 123321123 123321123 incheierea de sedinta privind infiintarea asociatiei de proprietari nu a fost actualizata cu noile organe de conducere alese deciziile adoptate de comitet ... (vezi toată discuția)
Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)