avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament pe numele tatalui vitreg,cum se imparte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament pe numele tatalui vitreg,cum se imparte intre copii?

La multi ani si cat mai multe realizari!
Am urmatoarea situatie:mama(avand un baiat) se recasatoreste,primeste prin repartitie un apartament dar pe numele sotului,care lucra la armata,si cu care ulterior are o fata.Mama a murit intre timp,tatal ramane in apartament,succesiunea nu este facuta.Intreb,in situatia fireasca in care si tatal paraseste lumea asta,cum se face succesiunea intre cei 2 frati,ca fiecare are cate 2 copii.Daca apartamentul este bun comun,ratele le-au platiti impreuna cei 2 soti,ambii copii mostenesc?In ce cote?Mentionez ca baiatul nu poarta numele tatalui adoptiv.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:01, 2 Ianuarie 2019
Jumătatea mamei se împarte intre:
- tata, în calitate de sot supraviețuitor, căruia îi revine o cota de 1/4 (adică 1/8, la care se adaugă jumătatea lui, rezultând in total 5/8)
- fiu și fiica, 3/4 (adică 3/8, împărțit la doi, rezultând 3/16 fiecare).

La decesul tatălui, cota sa de 5/8 va fi moștenită în totalitate de fiica.
In final, fiica va avea 3/16 de la mama + 5/8 de la tata, în total 13/16.
Fiul va avea 3/16 de la mamă.
Deci fratele mosteneste doar din jumatatea mamei.Daca ar fi fost infiat,ar fi obtinut si din jumatatea tatalui.Multumesc.
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cota succesiune Annamaria950301 Annamaria950301 Buna ziua, in 2019 mama mea a decedat iar in ianuarie a.c si tatal meu. Mama a avut un fiu din prima casatorie, care si el a decedat in 2017 (fratele are si o ... (vezi toată discuția)
Bună, am o dilema, tatăl meu a murit, sa împărțit casa, ... MariaD25 MariaD25 Bună, am o dilema, tatăl meu a murit, sa împărțit casa, am parte eu, fratele meu matusa mea si bunica. Mie îmi figurează pe hartii ca mi se cuvine o ... (vezi toată discuția)
Mostenire T Cessy T Cessy Tata a decedat. Succesiunea nu a fost facuta. Exista un apartament, o masina si un loc cu casa la tata( mostenirea din partea parintilor tatalui).Mama se ... (vezi toată discuția)