avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedintele a demisionat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedintele a demisionat

Presedintele a demisionat si nici un proprietar nu vrea sa fie presedinte. Eu doresc sa vand apartamentul si nu are cine semna adeverinta de la asociatie, ca presedinte. Am avut o oferta de cumparare, care a renuntat. Cum pot vinde apartamentul , stiind ca acum nu este posibilitatea ca notarul sa faca actele fara aceasta adeverinta ? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
georgeiuly, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 15:47, 18 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simplu.
Orice memebru din CEx care si-a depus demisia are obligatia sa isi continue activitatea si sa isi indeplineasca atributiile pana la alegerea unui nou membru.
Presedintele asociatiei este si presedintele comitetului executiv.
L196/2018
Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
(8) În cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociației de proprietari, membrul demisionar își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia.

Prin nesemnarea adeverintei fostul presedinte v-a produs un prejudiciu, il puteti da in judecata pentru recuperarea daunelor.

Ii prezentati demisionarului legea si ii spuneti sa puna mana sa semneze imediat adeverinta pentru a nu ajunge in instanta cu el pentru neindeplinirea atributiilor si prejudiciul produs ca urmare a faptului ca nu ati putut instraian aaprtamentul ori alegeti varianta mai lunga, pana la alegerea unui presedinte solicitati celorlalti membri din comitet sa semneze toti in locul presedintelui, administratorul de asemenea are obligatia sa intocmeasca si sa semneze adeverinta.
Comitetul executiv sa emita o adeverinta prin sa adevereasca ca presedintele si-a depus mandatul si sa convoace adunarea generala pentru alegerea unui nou presedinte.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
cyan, moderator
Problema este deficila decit apare.. Alegerile in aceasta asoc a a fost facuta in 2012, fostul presedinte, ales atunci, a vandut apart. anul trecut , deci nu mai este proprietar. In concluzie astept o noua alegere, cand se va oferi alt proprietar ( probleme de incasari , plata facturilor,eventual blocarea platiloe furnizorilor.) . Situatia este intrun bloc din jurul Bucurestiului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca nu se ofera niciun proprietar si nu se alege niciun presedinte inca 5-10 ani cum veti proceda?

Avand in vedere atributiile comitetului executiv si ale cenzorului de a verifica gestiunea financiar-contabila, adeverinta poate fi semnata alaturi de administrator de catre membrii comitetului si cenzor in locul presedintelui .

Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
n) gestionează situațiile excepționale și de criză;
(2) Comitetul executiv avizează toate documentele asociației de proprietari, corespondența și registrele privind gestiunea administratorului.

Articolul 61
Cenzorul/Comisia de cenzori a asociației de proprietari are, în principal, următoarele atribuții:
b) verifică gestiunea financiar-contabilă;
e) execută controale inopinate, împreună cu 2 membri ai comitetului executiv pentru verificarea contabilității și a activității de casierie, și consemnează rezultatele controalelor în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari
Presedintele trebuia sa aiba un contract de mandat si acolo trebuia sa fie trecut un preaviz.

Daca a trecut acel terman nu prea aveti ce face.

Indiferent de ce scrie legea 196/2018, demisia este un act unilateral si nu poti obliga omul sa isi indeplineasca atributiile la nesfarsit daca nimeni nu vrea sa preia.

In mod normal comitetul trebuia sa convoace cat mai repede o adunare generala sa se aleaga un nou presedinte iar pana la adunarea generala vechiul isi indeplinea atributiile.

Dupa, daca nu vrea nimeni, asta e, stati fara presedinte cu consecintele de rigoare dar nu poti obliga omul sa faca ceva ce nu vrea doar pt ca parlamentarii nu s-au gandit ca se poate ajunge la situatia in care nimeni sa nu vrea sa fie presedinte.

Inainte toata lumea vroia sa fie presedinte/administrator, acum, cu atatea legi si amenzi mari, toti fug de aceste functii.
Ionutz83
Ce vreti Dumneavoastra , sa nu se dea nici legi si nici sanctiuni ( amenzi ) sa faca fiecare ce vrea , adica sa fie niste amenzi doar asa simbolic ! ( doi , trei lei ) pai la cei cu contract ati vazut care este contributia asociatiei ? si in functie de acestia li s a marit si celor cu mandat .
Nu mai veniti cu chestii din astea de speriat copii , nu fuge nimeni de functii , nu vedeti ca unii se bat pe asa ceva !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie forma1 forma1 Buna ziua cind renunt sa mai fi Presedinte al Asociatie de propretar ce demersuri trebe sa faci ??Multumesc (vezi toată discuția)
Buna seara, am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie ... Mihai Carnaru Mihai Carnaru Buna seara, Am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie de proprietari isi da demisia, din motive personale, iar membrii asociatiei nu ... (vezi toată discuția)
Demisie presedinte Ioan butnariuc Ioan butnariuc Buna ziua! Din câte știu, un președinte de asociatie de proprietari care și-a prezentat demisia în fata comitetului devine președinte demisionar cu ... (vezi toată discuția)