avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

ce cota mastenesc dintr-o locuinta daca?
am calitatea de nepot,iar bunica a decedat,bunicul vrea sa se dea in intretinere la o nepoata,verisoara mea,partea bunicii cum se imparte ,mentionez ca am o matusa(sora tatalui meu decedat)care are doua fete.La cat am eu dreptul din jumatatea bunicii?
multumesc mult !!!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:59, 17 Noiembrie 2009
buna ziua!
sa intelg ca bunica avut 2 copii tatal dvs si matusa, iar ca sot suparvietuitor pe bunic.
tatal dvs in ce an a decedat?
ce intra in masa sucecsorala?
si cum au dobandit bunicii aceste bunuri?
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
Raspuns: 3/16
Explicatie: la succesiunea bunmicii, vin :1. bunicul (sot supravietuitor, in concurs cu descendentii) mosteneste 1/4 din jumatatea bunicii= 1/8 din casa + jumatatea lui de drept= 5/8 din casa intreaga=10/16
2 matusa (copii ei vin in numele ei/descendentii vin la mostenire prin reprezentare, pe tulpini, nu pe capete): 1/2 din 3/8 din casa= 3/16
3 tatal dvs. (in numele caruia veniti)= 1/2 din 3/8=3/16 din intreaga casa

Puteti verifica: 10/16+ 3/16+3/16= 16/16 = asta e casa =D>
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
ContSters36411, utilizator
tatal meu a decedat in anul 1992
iar bunici au costruit casa impreuna pe timpul casniciei
data succesorala este in prezent
Daca in patrimoniul bunicii (ca masa succesorala) este numai casa (de fapt partea ei de casa/ 1/2), atunci recititi raspunsul meu.
Va mai fac precizarea ca descendentii si sotul supravietuitor sunt mostenitori sezinari (posesori de drept ai bunurilor mostenite).
De asemenea, pentru a se ajunge la un titlu de proprietate (certificatul de mostenitor nu este titlu de proprietate, ci numai o dovada a vocatiei la acea proprietate), sunt mai multe cai: dezbaterea succesorala notariala, imparteala mostenirii si iesirea din indiviziune sau deschiderea si dezbaterea succesiunii in instanta (de obicei si obligatoriu cand apar neintelegeri intre succesori ), chiar si prin tranzactie. In instanta se pot face atat dezbaterea cat si imparteala si iesirea din indiviziune, cu mentiunea ca hotararea judecatoreasca definitiva este (tine loc de) act (titlu) de proprietate.
buna ziua!
trebuie dezbatuta sucecsiunea de pe urma bunicii.
la aceasta succesiune vor veni:
bunicul in caliatate de sot supravietuitor, matusa si dvs prin reprezentarea tatalui dvs decedat.
din casa va intra in masa succesorala o cota parte indiviza de 1/2, cealalta cota apartine sotului supravietuitor ca bun propriu.
nu ati facut nicio precizare cu privire la terenul pe care este edificata aceasta constructie, cum a fost dobandit el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - cotele sunt corecte? Dinico Dinico Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca cotele trecute intr-un certificat de mostenitor (sotia este decedata, succesiunea dezbatandu-se intre sot si cele doua ... (vezi toată discuția)