avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie produs+software
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie produs+software

Buna ziua,

Ce se intampla in cazul in care un produs nu se mai poate folosi in scopul pentru care a fost cumparat din cauza unui update de software pe care producatorul acestui software nu-l va mai face niciodata? Pot cere returnarea sumei platite? Garantia este tot de doi ani?
Exemplu:
Un produs care vine impreuna cu un software de sincronizare in cloud, sa zicem google drive. Cei de la google aduc modificari serviciului lor care duc la imposibilitatea folosirii software-ului produsului cumparat fara un update, dar firma producatoare nu mai exista sau nu mai ofera suport pentru acest produs.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 16:08, 5 Ianuarie 2019
In principiu garantia subzista, dar un raspuns avizat poate fi dat doar dupa consultarea prevederilor certificatului de garantie al produsului/contractul de licenta al soft-ului.

Cu stima,
Produsul nu e neconform. e doar perimat. Nu aveti cum sa invocati garantia.
Atunci cand Microsoft a intrerupt suportul la Windows XP, de exemplu, lumea a trecut la Vista sau direct la Windows 7. Chiar daca aveau licente retail.
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
adriandimitriu, utilizator
In acel caz e o mica diferenta. Exista optiunea de a face update de software si de a folosi in continuare produsul, iar Microsoft a anuntat cu multi ani inainte de a intrerupe suportul pentru Windows XP.
Problema mea ar fi cu produsele unde nu este posibil acest lucru. Sunt tot felul de gadget-uri fabricate prin Asia de producatori necunoscuti (cel putin mie) care nu-mi ofera certitudinea ca vor mai exista in urmatorii doi ani cat as avea garantie.

Adrian Dimitriu a scris:

Produsul nu e neconform. e doar perimat. Nu aveti cum sa invocati garantia.
Atunci cand Microsoft a intrerupt suportul la Windows XP, de exemplu, lumea a trecut la Vista sau direct la Windows 7. Chiar daca aveau licente retail.

Update-ul este, cum bine ati scris, o optiune, deci nu face parte din contractul de baza.
Pe de alta parte, daca fara update nu merge masinaria, atunci se va vinde un serviciu cu masinarie suport, cum e telefonia mobila sau Amazon Alexa.
Imaginatia comerciantilor n-are margini, la fel ca si candoarea cumparatorilor
Simplu: producatorul este responsabil pentru ce face el insusi, nu pentru ce fac tertii cu care nu are niciun contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta la windows w0lfshad3 w0lfshad3 E pe user, pe calculator, pe firma, pe ce? (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe licenta software nedorita cipyk cipyk Am citit o stire in care un domn din Franta, care a achizitionat un laptop Asus cu sistem de operare Windows XP preinstalat, a solicitat returnarea banilor pe ... (vezi toată discuția)
Licenta durusoctavia durusoctavia Cat costa o licenta de Windows? (vezi toată discuția)