avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa va dati o parere....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa va dati o parere....

buna!
am si eu o nelamurire in ceea ce priveste o fereastra a imobilului in care locuiesc, proprietatea parintilor, fereastra care are deschidere in gradina(lipita de zidul imobilului) si curtea(la peste 15m) vecinilor. am primit recent de la primarie o notificare prin care sunt rugat sa defiintez aceasta fereastra in urma sesizarii vecinului. mentionez faptul ca locuinta a fost construita in 1936, cu fereastra inca de la acea data iar locuinta vecinului cu anexe la aprox 20-25 ani mai tarziu. geamurile sunt prevazute cu sticla mata. de cand s-a contruit locuinta vecinului pana in prezent nu am avut nici o discutie referitoare la fereatra respectiva.
dar se pare ca acum lucrurile s-au schimbat....
ce cai de atac am si care ar fi sansele de reusita?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:16, 20 Noiembrie 2009
nu trebuie s-a faceti ceva , rugati-l pe vecinul dvs , sa isi construiasca un gard sau orice vrea dumnealui , daca vrea ca dvs sa nu va uitati in curtea lui
Buna ziua !
In titlul IV, cap. II, sectiunea III, art.612- 614 din c. civ se instituie servitutile despre proprietatea asupra terenului vecinului astfel:
Art. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Art. 613
Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
Art. 614
Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara, pina la linia de despartire a celor doua proprietati.

Din acest motiv ati primit( la sesizarea vecinului) notificarea.
La intrebarile dumneavoastra, va pot spune ca ar fi bine sa discutati cu vecinul si vedeti daca puteti sa- l convingeti sa va lase fereastra sau daca nu, in cel mai neplacut caz ajungeti in instanta, unde, invocand prevederile legale, are toate sansele de a castiga.
Cu stima !
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Notificarea primariei nu are puterea da a va obliga sa desfiintati fereastra.
Am inteles bine? De la zidul pe care se afla fereastra si pana la curtea vecinilor sunt mai bine de 15 m? In caz afirmativ invocati dvs 612 si 613 Cod civil.
In caz contrar, invocati in apararea dvs faptul ca ferestra este realizata din sticla mata si ca nu este realizata intr-un fel in care sa fie posibila deschiderea sa spre curtea vecina.
in cel mai obositor caz.....puteti face un raspuns la notificarea primita, prin care sa confirmati dorinta dv de a nu desfiinta fereastra respectiva. Cu privire la prevederile art. 612 C.civ., raportate in prezenta speta, observati va rog ca textul de lege se refera la limita nimima de 19 decimetri.........(ideea este ca aveti sanse considerabile sa castigati intr-un eventual proces)
ok. dar ce vina am eu ca la momentul la care s-a construit locuinta mea, terenul pe care este casa vecinului era teren viran, cand a construit dumnealui locuinta sa fereastra mea era acolo si nu l-a deranjat catusi de putin mai bine de 30 de ani.

Alte discuții în legătură

Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Distanta dintre locuinte li_a_she li_a_she ma judec de 4 ani cu un vecin care si-a facut o anexa la 27 de cm de zidul casei mele din cauza aceasta cand ploua apa se scurge pe peretii mei , nu pot nici ... (vezi toată discuția)
Limita legala a unei ferestre catre proprietatea invecinata moni_p6 moni_p6 Va rog, as dori sa stiu, care este limita legala a unei case cu fereastra catre spatiul invecinat? Vecinul meu si a construit o casa f aproape de limita ... (vezi toată discuția)