Am o intreabre legata de pensionarea anticipata. Recent am fost informata ca trebuie sa ma pensionez (oarecum ma disponibilizeaza). Ideea e ca am anii de pensie (41 de ani de munca in Octombrie 2019), dar nu si anii de pensionare (58). In aceste conditii ar trebui sa benificez de salarii compensatorii? Au spus ca am dreptul doar la 3 salarii compensatorii.
Cine v-a informat ca trebuie sa va pensionati ? Exista Decizia CCR nr. 387/2018. Citez :
"... Astfel, dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. ... "
Despre ce salarii compensatorii este vorba ? Unde lucrati ?
Infirmiera la spital de stat. Dintre toate colegele, eu am varsta cea mai inaintata. Si s a sugerat ca eu trebuie sa ies la pensie, desi nu am varsta de pensionare.
Pensionare femei
Danaioana
Buna ziua,
Angajată, institutie publica, femeie, nascuta in noiembrie 1957.
Conform Legii 263/2010, se poate pensiona la limita de virsta in aceasta luna, ... (vezi toată discuția)
Pensionare
Ciupitu Georgiana
Buna ziua.
As dori sa stiu daca o femeie care a va atinge varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare in luna martie poate opta in scris sa ... (vezi toată discuția)