avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiunea cu titlu gratuit a partilor sociale intr-un ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiunea cu titlu gratuit a partilor sociale intr-un SRL este o donatie)

X detine 99% parti sociale dintr-un SRL, parti pe care le-a dobandit in baza unui contract de cesiune cu titlu gratuit, neautentificat la notar, avand doar data certa data de un avocat. Acest SRL vrea sa obtina un credit dar societatea creditoare refuza acordarea acestuia pe motivul ca partile sociale reprezinta bunuri mobile incorporale, si deci in consecinta, prevederile articolului 801 Cod Civil se aplica si cu privire la transferul cu titlu gratuit al partilor sociale. Creditorul propune ca partile sa incheie un nou act - de vanzare cumparare a acelor parti sociale iar Oficiul Reg Com sa faca alta mentiune, desi, in momentul de fata, cesiunea cu titlu gratuit a partilor socile este inregistrata in registru, existand si incheierea judecatorului delegat de inscriere a acestor mentiuni. Ce parerea aveti)

Cel mai recent răspuns: Cristina Florea , Consilier juridic 14:18, 21 Aprilie 2006
mi se pare normal

nu a fost respectata forma autentica a contractului
forma autentica a contractului de cesiune se cere atuci cand capitalul social are aport in natura. nu ineteleg ce treaba are banca in legatura cu modul de dobandire a partilor sociale de catre asociati. Daca jud. delegat n-a obiectat... Si daca i le lasa cedentul ca liberalitate pentu cauza de moarte, de exemplu? Ce vrea banca : forma autntica a actului de cesiune sau o doare ca cesionarul a luat gratis? Cum isi permite banca sa cenzureze actele legale ale unui client? Certificatul constatator al societatii(pentru ca firma ia impurmutul si incheierea jud. delegat privind legalitatea actului atestat de avocat ar trebui sa fie acceptate de banca. Eu cred ca e un pretext ieftin pentu a refuza clientul. Ce banca este, ca sa-i facem reclam proasta, ca tot sunt ele in concurenta ?
Avocatul BANCII sustine că, in lipsa unui act autentic de donatie a partilor sociale operatiunea de cesionare a partilor sociale este lovita de nulitate absoluta şi că, potrivit opiniilor exprimate in doctrina, « nulitatea donatiei pentru lipsa formei autentice poate fi invocata de orice persoana interesata, sau de instanta din oficiu si nu poate fi inlaturata in nici un fel. Aceasta situatie ar fi de natura sa afecteze in mod direct interesele lui X , care ar putea pierde astfel controlul asupra SRL-ului, iar lantul ar putea continua.
Sunt de părere că aceasta este o gaselniţă a bancii, pentru că nimeni nu poate dicta nimanui modul in care părţile înţeleg să încheie un act juridic.
Eu zic sa citim un pic speta

Este vorba de un contract de donatie, nu de cesiune. Oricum, chiar daca ar fi existat un imobil ca aport la capitalul social, contractul de cesiune se putea incheia sub semnatura privata. Legea trateaza aducerea ca aport la capitalul social sau lichidarea, nu cesiunea. Mare atentie

Contractul de donatie trebuie autentificat, legea spune clar, iar sanctiunea este nulitatea absoluta

Banca are dreptate, chiar daca dosarul a fost semnat de judecatorul delegat. Fiecare dintre noi stie ca judecatorul delegat nu are timp sa verifice toate dosarele

Cu parare de rau... sunt de partea Bancii
Contractul de cesiune nu se cere in forma autentica. El trebuie sa prevada doar egalizarea creantelor intre parti.
Ati scris clar ca dobandirea s-a facut prin inscris numit "CONTRACT DE CESIUNE " chiar daca s-a facut cu titlu gratuit. De aceea judele a fost de acord. De altfel, daca Actul aditional contine toate elementele cesiunii, nici nu se depune Contractul.
Voi ati publicat Actul aditional la M.Of. Registrul a dat incheire prin jud. in care face referire la Actul Aditional publicat si care nu cerea forma autentica.
Banca va cere dovada inregistrarii mentiunii(respectiv actul aditional). Ce face banca, verifica avocatul care a atestat actul aditional?
E un pretext sa nu va dea banii. Cata vreme avesti certificat de inregistrare mentiune si act aditional anexat, eOK.

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale catre sot Valentina_D Valentina_D Buna ziua, Trebuie sa renunt la partile mele sociale dintr-un srl si al functia de administrator. As vrea sa i le cedez sotului meu, gratuit. Este ... (vezi toată discuția)
forma autentica in cazul cesiunii cu titlu gratuit a partilor sociale? herculeroco herculeroco in cazul cesiunii cu titlu gratuit a partilor sociale este necesara forma autentica pentru inregistrarea la Registrul Comertului? (vezi toată discuția)
Cesiune de parti sociale cu titlu gratuit smeagull smeagull Buna ziua, Un asociat al unui SRL vrea sa cesioneze gratuit partile sale sociale unui tert. Referitor ;la formalitatile de registru: - este nevoie ca ... (vezi toată discuția)