Buna seara,
Compania la care am lucrat, a luat act de cunostiinta de abaterile disciplinare printr-un raport inregistrat la data de 19 oct 2018, la comisia de disciplina am fost chemat in data de 8 noiembrie 2018, in urma acesteia convocari s-a inregistrat un raport final la registratura uniatii pe data de 14 decembrie 2018, sanctiunea fiindu-mi aplicata si comunicata pe data de 4 ianuarie 2019 prin desfacerea contractului de munca. S-au respectat prevederile cu privire la termenul de 30 zile in care trebuia sa se aplice sanctiunea ? Daca merg in instanta pot avea castig de cauza pe treaba asta ?
S-au respectat prevederile cu privire la termenul de 30 zile in care trebuia sa se aplice sanctiunea .
Astfel :
".. In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.”
(Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 16/2012), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 817 din 5 decembrie 2012)
Art. 252 . [decizia de sanctionare: termen, continut, comunicare ]
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
In cazul meu act de cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare a fost luat in 19 octombrie, sunt niste chestii care consider ca nu se bat cap in cap. Iar acest aspect cu raportul final la registratura unitatii, asta se poate inregistra de firma si in cateva luni, e clar ca din acest punct de vedere avantajate sunt firmele.
Legat de articolul din codul muncii referitor la acest lucru cum ramane ?
Termenul a fost respectat însă puteti contesta decizia de sancționare disciplinară raportat la modalitatea întocmirii acesteia, putand invoca anumite nulități absolute care pot conduce la desființarea deciziei, fie puteti incerca sa probati nevinovăția dvs. Sunt multe aspecte de analizat,trebuie studiată decizia de sanctionare.
Editat moderator : În spațiul public al forumului (în topicuri) nu se stabilesc relații profesionale între cel care întreabă și cel care răspunde. Consultanții pot fi contactați folosind butoanele SUNĂ, EMAIL, iar ofertele de servicii se fac prin mesageria privată.