avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate ( prenatal+ postnatal)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate ( prenatal+ postnatal)

Ce fac daca, nici medicul de familie nici doctorul ginecolog nu cunosc legislatia in vigoare si nu ii pot convinge sa imi dea concediul de maternitate mai devreme de 63 de zile? (Sunt in somaj, si ca sa imi iasa mai bine calculul cu indemnizatia de cresterea a copilului, doresc sa intru de pe data de 1 ianuarie in concediu prenatal, lansand doar 45 de zile pentru post-natal - data probabila a nasterii este intre 17-21 martie 2010). Ce argumente pot sa le aduc, ce legi?
Contra-rgumentele sunt ca:
1. nu imi pot da concediu cu 1 ianuarie pentru ca 1 ianuarie este sarbatoare legala (stiu ca la concedii se calculeaza zile calendaristice nu lucratoare, insa nu stiu legea care spune asta)
2. nu imi pot elibera concediul de maternitate la o data anterioara datei intrarii- sa emita pe 5 ianuarie cand revin la servici, incepand cu 1 ianuarie (stiu ca acest concediu prenatal este singurul care permite acest lucru, insa nu stiu legea)
3. concediul de maternitate se imparte in 63 de zile prenatal si 63 de zile postnatal (stiu ca se pot modifica cu conditia ca cel putin 42 sa ramana pentru postnatal).

Va multumesc din suflet si sper sa reusesc cu argumentele corespunzatoare sa conving ca nu doresc nici un fel de abatere de la lege.
Valentina
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:34, 19 Noiembrie 2009
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
Va multumesc mult pentru raspunsurile prompte.
Pot gasi undeva si explicatia diferentei intre 'zi lucratoare' si 'zi calendaristica', astfel incat sa le arat doctorilor ca 1 ianuarie poate fi zi de concediu maternal?
Multumesc.
zile lucratoare=zile in care se lucreaza
zile calendaristice= zile din calendar (1 an are 365 zile)

[ link extern ] /
Concediul medical poate incepe in orice zi, lucratoare sau nu.
Eu am fost internata de sambata si am cerut sa mi se dea concediul medical incepand cu luni si mi s-a explicat ca nu se poate sa imi dea cu alta zi decat cea a internarii. Daca mie mi-a dat cm incepand cu sambata, va poate da si dvs cu 1 ianuarie.

Alte discuții în legătură

Cand pot sa intru in concediu prenatal? mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna seara, As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal lulu_79 lulu_79 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara. Sunt deja in luna a opta iar pe 15-17 decembrie ar trebui sa nasc. Vroiam sa stiu care sunt conditiile pentru ... (vezi toată discuția)