avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Există vreo normă legislativă care să reglementeze ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Există vreo normă legislativă care să reglementeze eliberarea Certificatului Medical Constatator al Decesului de către serviciile U.P.U sau de Ambulanță?

Buna ziua,
Ar putea cineva sa imi spuna daca exista vreo norma legislativa care sa reglementeze eliberarea Certificatului Medical Constatator al Decesului de catre serviciile U.P.U sau de Ambulanta?

Sunt medic anatomo-patolog si ma confrunt foarte frecvent cu urmatoarea situatie: deces la U.P.U. sau in ambulanta al unui pacient cunoscut cu afectiuni grave, varstnic, pentru care Politia emite un document oficial prin care confirma ca nu exista suspiciuni de ordin medico-legal si ca nu se solicita autopsie medico-legala. Serviciul de Ambulanta sau U.P.U. nu vor sa emita CMCD,pe motiv ca de facto ei nu cunosc cazul (chiar daca au documente medicale care sa ateste afectiunile cu potential tanatogenerator), medicul de familie isi declina competenta si singura optiune pentru familie ramane sa solicite o autopsie anatomo-clinica (non-medico-legala) pentru "precizarea diagnosticului", dealtfel cunoscut si documentat. Asa ca imi ramane mie sa fac o autpsie lipsita de sens si de aport diagnostic, foarte neplacuta si greu de acceptat si de catre apartinatori, dar reprezentind singura posibilitate de eliberare a CMCD (eu neavind drept de a elibera acest act decat in urma unei autopsii).

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tavistan , utilizator 18:29, 10 Ianuarie 2019
am cautat pe net si am gasit asta:
[ link extern ] /

sper sa va foloseasca
Multumesc frumos, acest articol il stiu si inca altele. Dar nu imi rezolva problema pentru ca nu detaliaza procedura de eliberare a CMCD pentru cazurile degedate in urgenta.
Am aflat de la un medic de familie ca ar mai exista un Ordin al MSF care stabileste mai in detaliu aceste atributii dar nu stia sa imi spuna numarul acestuia, iar eu nu l-am gasit.
Puteti trimite o notificare scrisa (prin posta cu confirmare de primire) la DJSP si/ sau MS in care sa solicitati un raspuns oficial.
Daca primiti raspuns este bine sa ne spuneti si noua.
Mulțumesc, chiar ma gândeam unde sa ma adresez oficial cu problemă aceasta. O sa o fac si o sa postez pentru ca prea multa lume are neplăceri și frustrări din pricina asta.
Toate cele bune.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denigrare si refuzarea consultarii Alin_D Alin_D Prezentarea cazului [i]Buna ziua Duminica 9 octombrie 2016 in jurul orei 4 dimineata bunica mea in varsta de 90 de ani se simtea foarte rau, ca urmare mama ... (vezi toată discuția)
Care este legea privind eliberarea documentelor ºi a decedaþilor din spital? paulmariuspop paulmariuspop Ma poate ajuta sa imi spună cineva care este legea in baza careia se specifica felul in care se elibereaza decedatul si certificatul medical de constatare a ... (vezi toată discuția)
Moarte suspecta Cuasoc Cuasoc Buna ziua! Scuze daca am interbat unde nu trebuie. In februarie un barbat (60 ani - stare de sanatate buna) solicita o ambulanta acasa pt ca simptomele ... (vezi toată discuția)