avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere stabilită prin acord la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere stabilită prin acord la notar: exista vreo metodă legală de a împărți în mod egal toate cheltuielile legate de întreținerea minorilor?

Buna ziua,
Urmeaza sa divortez si avem 2 copii impreuna de 3, respectiv 5 ani.
Am convenit, la nivel declarativ pana acum, ca o sa impartim timpul cu ei in mod egal.
Asta presupune ca fiecare dintre noi sa asigure un trai decent copiilor cu tot ce le este necesar in aceste perioade, cum ar fi mancare, haine si alte cheltuieli.
Intrebarea mea, din punct de vedere al legii, este daca trebuie sa platesc minimul de 30% din venitul meu net sau pot stabili cu fosta sotie o suma mai mica drept pensie alimentara astfel incat aceasta sa acopere doar nevoile de educatie si ingrijire medicala, celelalte cheltuieli urmand a fi facute dupa bunul plac al fiecaruia ?
Din ce am inteles pana acum , o pensie alimentara trebuie neaparat sa existe stipulata intr-o conventie.
Sau ar accepta legea sa convin cu ea ca fiecare dintre noi sa depunem cei 30% din venitul net al FIECARUIA, astfel incat amandoi sa avem acces la acel cont din care sa realizam cheltuielile necesare pt cresterea si educatia copiilor?
Exista vreo suma minima necesara, in functie de varsta copiilor, necesara pentru cresterea si educatia lor ?
Avand in vedere ca o sa impartim timpul in mod egal, deci si anumite cheltuieli, mi se pare normal sa platesc o pensie mai mica decat cei 30% din venitul meu.
Sau exista vreo metoda legala de a imparti in mod egal procentual toate aceste cheltuieli ? bineinteles, in ideea in care amandoi convenim de comun acord asupra termenilor.
Mentionez ca in acest moment ea doreste si pensie alimentara, care este cat un salariu net minim pe economie 2019, iar faptul ca eu doresc sa impartim in mod egal timpul, idee care este agreata de ea, nu conteaza in stabilirea acelei sume, fiind din punctul ei de vedere o bunavointa din partea ei.
In plus, stiu exact ca acea suma pe care ea ar trebui sa o primeasca drept pensie alimentara este de cel putin 2 ori mai mare decat suma pe care o cheltuiam lunar pentru intretinerea copiilor. In aceasta idee nu numai ca eu voi ajunge sa am cheltuieli atunci cand o sa am copiii la mine, dar va trebui sa platesc o pensie care este cu mult mai mare decat necesarul copiilor iar ea nu numai ca nu ar trebui sa contribuie financiar la cresterea lor dar ar putea sa se foloseasca de acea suma si in interes personal avand in vedere ca este greu de demonstrat ce face ea cu pensia.
Ma puteti ajuta cu o solutie echitabila pentru copii si pentru noi, pe care sa o propun viitoarei foste sotii, astfel incat sa nu contravina legilor in vigoare ?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
Din ce cunosc...aceasta valoare este de Pana la 33% din venitul net pentru doi copii...
Daca va intelegeti si divortati la notar valoarea sumei o puteti stabili dvs. dupa bunul plac, dar sa se incadreze in acest Pana... Poate fi si mai mare, nu se supara nimeni daca asa conveniti...
Mai puteti stabili si ca o parte din suma sa fie platita in banii, plata diferitor cursuri, excursii la scoala, nu stiu...si o parte in natura, haine, mancare, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Imi puteti spune, va rog, in ce consta custodia comuna FIZICA ? si daca se poate aplica la noi in tara ?
Stiu ca UE a cerut asta Romaniei prin anii 2014...2015.
Si se poate cere un domiciliu alternant pentru copii ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, acel acord ar fi tare bine sa fie redactat de un jurist inainte de a ajunge cu el la notar, pentru ca sunt cateva probleme tehnice. Intai, niciun copil nu poate avea stabilita locuinta in doua parti concomitent, ceea ce face dificila redactarea unui astfel de act. Apoi, plata unei pensii de intretinere de catre unul dintre parinti celuilalt, in afara intretinerii prestate in natura, se face in anumite circumstanta in care veniturile celor doi parinti sunt dezechilibrate, pentru a fi posibil ca fiecare dintre cei doi parinti sa pastreze comfortul copiilor dinainte de divort.
In privinta contului, e greu de realizat, nu atat legal, dar practic. Nu recomand.

Ce face ea sau el cu pensia este usor de inteles in situatia in care impartiti intre voi anumite cheltuieli, de reg7ula fixe sau destul de constante o anumita perioada de timp, cum ar fi: gradinita, vacante, haine etc. La aceste cheltuieli poate contribui unul dintre cei doi copii in principal si atunci este usor de controlat si verificat cine ce cheltuieli a facut,.
Dealtfel, plata in natura fiind regula, in situatia anumitor dezechilibre intre veniturile voastre, recomand sa stabiliti o suma de care sa faceti anumite plati, direct. de comun acord.

Referitor la timpul impartit in mod egal, nu este o situatie recomandata de multi psihologi, dar am vazut familii in care acest tip de familie a functionat bine si a fost usor inteleasa de copii. Totul depinde insa de atitudinea voastra, a parintilor. Acest tip de locuire a copiilor, ca orice alta exercitaare a drepturilor parintesti, e ok daca e de comun acord si bazata pe egalitatea tuturort din ecuatie, nu pe o bunavointa imaginara.
Aveti grija la faptul ca sunt destul de mici copiii si e necesar sa prevedeti ce se intempla daca, pe termen mediu si lung, unul dintre cei doi parinti isi modifica domiciliul la o distanta care ar face dificila continuarea acestei situatii de fapt.
De asemenea, ar fi bine sa mentionati si domiciliul copiilor la 14 ani, la primul act de identitate romanesc.

Cam atat in mare. Nu stiu sa ma pronunt despre cheltuielile reale cu doi copii de gradinita, dv. stiti mai bine daca haine si gradinite si mancare 2 saptamani, intretinere, chirie, lumina, gaz se situeaza sub 1000 de lei.

Va recomand inca odata sa redactati cu atentie si in perfecta conformitate cu situatia de fapt acordul, nu sa scrieti un acord generic, care sa nu aiba legatura cu realitatea, caci acesta se poate intoarce impotriva dv. la primele neintelegeri.
nu cred ca dvs cheltuiti lunar cu 2 copii 500 de lei! eu am unul singur, de 5 ani, si cheltui peste 1000 de lei cu gradinita, activitati, mancare buna, carti, jucarii, haine de calitate (nu de firma), si tot ce mai e necesar pentru buna crestere si educare a unui copil. la o gradinita de stat, numai masa costa 12 lei pe zi! asta inseamna cam 500 de lei pe luna pentru doi copii. cred ca trebuie sa va refaceti calculele...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
hmmmmmm a scris:

Imi puteti spune, va rog, in ce consta custodia comuna FIZICA ? si daca se poate aplica la noi in tara ?
Stiu ca UE a cerut asta Romaniei prin anii 2014...2015.
Si se poate cere un domiciliu alternant pentru copii ?


Da, se poate face asa ceva. Nu stiu daca la notar, dar la instanta cu siguranta se poate
Acum, copii pot avea doar un singur domiciliu.
Asa are fiecare persoana din lume, rezidente, nelimitate. Dar in speta de fata nu e cazul.

Apoi, custodia comuna inseamna ca, ambii parinti se vor ocupa de cresterea minorilor. In acest caz nu se mai datoreaza pensie de intretinere. Deoarece ambii intretin fizic minorii.

Si din moment ce va despartiti amiabil, tot asa veti stabili de comun acord, cum veti impartii cheltuielile de crestere a minorilor.
Echitabil, este practic imposibil de a face acest lucru. Se considera ca, echitabil este asa cum spune legea.

Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2019
Quartila, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatie intretinere copil Jan9001 Jan9001 Buna dimineata, Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica. Am nevoie de niste ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna - pensia alimentara ......bună ziua! avem custodie comună, cei trei copii ramasi în ... Rachel K Rachel K Bună ziua! Avem custodie comună, cei trei copii ramasi în întreținerea mea. Tatal lor plateste pensie alimentara, 415 lei per copil. Pe langa acesti ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)