avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatie intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatie intretinere copil

Buna dimineata,

Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica.
Am nevoie de niste sfaturi.

Am un copil de 9 ani, nu suntem casatoriti, amandoi vrem tot binele din lume pentru copil.

Nu aveam din ce trai in tara iar eu am plecat la munca in strainatate insa acum 3 ani ne-am despartit, nu a vrut sa vina dupa mine desi i-am propus iar eu nu am vrut sa ma intorc.

la momentul despartirii concubina a plecat cu copilul de la mine de acasa.

De la momentul despartirii am trimis bani lunar concubinei, doar pentru nevoile copilului, jumatate din taxa de la after school, jumatate din taxa de la cursul de inot + bani pentru mancare si haine pentru copil.

In continuare ii trimit acesti bani insa de cateva luni am inceput sa castig mai bine iar acest lucru este cunoscut si de fosta concubina caci am un coleg care este cunoscut al fostei concubine.

Acum fosta concubina a solicitat sa-i trimit 25% din salariul meu, indiferent cat plateste ea real pentru copil. Eu nu sunt de acord si probabil vom ajunge in instanta.

Care este practica in instanta?
Eu de buna voie doresc sa imi fac datoria de parinte si platesc pentru asta. Asta inseamna ca tot voi plati 25% din salariu?

Vad in codul civil urmatoarele:

Art. 530. – (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională. (2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bună-voie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani. (3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.


Probabil timpul petrecut cu copilul conteaza de asemenea:
Insa eu nefiind in tara, pot sa petrec putin timp cu copilul, de obicei 3 saptamani pe an la munte sau la mare eu cu copilul, stiu ca nu e suficient dar nu am mai mult concediu.

Am vrut si vreau sa iau copilul la mine in tara unde lucrez insa copilul e atasat de mama, ii este greu sa vina sa stea o luna cu mine.

Cum sa fac sa-i fie bine copilului insa sa nu ajung ATM pentru fosta concubina?

Va multumesc
conteaza cat inseamna in suma 1/4 din salariu, cat trimiteti si care sunt nevoile copilului.
veti ajunge in instanta si veti avea nevoie de avocat.

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calculați dumneavoastră cât înseamnă o pătrime din venitul lunar net.
Ăsta este procentul maxim stabilit de lege pentru un singur copil.

Trebuie să vă apărați în instanță, și să dovediți care sunt nevoile reale ale copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
Dapix, utilizator
Jurisprudenta nu este una unitara: unele instante stabilesc pensia de întreținere în procent altele în suma fixa.
Depinde și cât reprezinta 1/4 din venitul dvs și cât ați achitat pana acum copilului, care sunt nevoile lui etc.
Contactați un avocat și discutați în detaliu situația.
Este preferabil sa deschideți dvs procesul pentru stabilirea pensiei dând astfel dovada de bună-credința.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti instantei ca - avand in vedere acel art. 530 pe care l-ati citat - sa-i asigurati in natura celui mic parte din cele necesare , plus o suma de bani . De exemplu , sa-i cumparati dvs. toate hainele ( ma rog , nu chiar pana la sosete ) , incaltamintea si rechizitele necesare . Plus o suma de bani - de exemplu , costul afterschool , sau jumatate din el plus jumatate din extrascolare ( inot sau altceva ) , jumatate din alte cheltuieli ( o tabara , un eventual aparat dentar , etc. ) .Puteti face un calcul in linii mari cam cat ar cheltui si mama cu restul costurilor ( mancare , utilitati , cealalta jumatate din cheltuieli ) sa fie cat-de-cat echitabil , ea avand si fizic grija de el . Asa veti demonstra instantei ca sunteti interesat de copil , ca vreti sa fiti implicat si sa cunoasteti si sa acoperiti efectiv nevoile copilului , sa nu fiti doar un card . La fel , si copilul va avea lucruri pe care tati le-a cumparat , vin de la el , altfel - toate vin de la mami . Pentru copil nu e de interes ca tati a dat bani , ci ca mami le-a cumparat . La fel , va trebui sa va consultati cu mama ce ar avea nevoie copilul , dar impreuna cu el alegeti modelul , culoarea , etc. Puteti foarte bine face asta pe video , telefoanele de astazi sunt de mare ajutor . Si asa puteti tine legaturi bune cu copilul , si - la un moment-dat - sa nu mai fie reticent in a va vizita , ii veti castiga increderea . Toate acestea vor trebui aratate instantei , si - in orice caz - aveti nevoie de avocat . Chiar si asa , va face buna impresie daca ( in masura in care va permite jobul ) veti fi in sala de judecata de cate ori puteti .

After-school de stat pret 1000 lei /luna, inpartit la mama si tata= 500 lei
Curs inot pret 500 lei 8 sedinte pe luna, inpartit la mama si tata=250 lei
Eu platesc 1000 lei cat sa acopere 750 de lei de mai sus cat si alti 250 lei pentru mancare si haine.
Un sfert din salariul de acum reprezinta 1700 lei.
E munca grea aici, eu nu o sa platesc nici un leu in plus peste 1000 lei, ma duc si muncesc la negru si aia e, adio pensie, dar nu o sa sa sustin decat pe copil si atat.
Daca nu mai figurez cu venit, copilul trebuie sa primeasca 25% din salariul minim pe economie careveste 1750 lei deci, legal copilul primeste maxim 450 lei
I-am explicat asta concubinei, dar nu intelege, ea simpte ca ei i se cuvin bani.
E vreo cale ca sa lucrez corect, sa beneficiez de pensie maintarziu si sa imi ajut copilul cum am facut-o si pana acum?
Sau e musai sa platesc 25% din salariu? Chiar daca asta este peste nevoile copilului?


Multumesc.


gi-jane2 a scris:

conteaza cat inseamna in suma 1/4 din salariu, cat trimiteti si care sunt nevoile copilului.
veti ajunge in instanta si veti avea nevoie de avocat.

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.


Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere minor sangab04 sangab04 Buna ziua, scriu cu urmatoarea intrebare: \"se poate recalcula pensia de intretinere minor stabilita deja la 1/4 din venitul lunar net (salariu meu lunar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara yo85 yo85 Platesc pensie alimentara pentru primul copil, acum 3 ani aveam un salariu de 900 de lei si s-a stabilit o pensie de 165 de lei. In preznt am un salariu de ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere diminuare pensie intretinere minor ioana-03 ioana-03 Buna ziua, tatal biologic al copilului meu in varsta de 4 ani, a cerut diminuarea pensiei de la 188.25 lunar la 110 lei lunar pe motiv ca din cei 1000 de lei ... (vezi toată discuția)