avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatie intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatie intretinere copil

Buna dimineata,

Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica.
Am nevoie de niste sfaturi.

Am un copil de 9 ani, nu suntem casatoriti, amandoi vrem tot binele din lume pentru copil.

Nu aveam din ce trai in tara iar eu am plecat la munca in strainatate insa acum 3 ani ne-am despartit, nu a vrut sa vina dupa mine desi i-am propus iar eu nu am vrut sa ma intorc.

la momentul despartirii concubina a plecat cu copilul de la mine de acasa.

De la momentul despartirii am trimis bani lunar concubinei, doar pentru nevoile copilului, jumatate din taxa de la after school, jumatate din taxa de la cursul de inot + bani pentru mancare si haine pentru copil.

In continuare ii trimit acesti bani insa de cateva luni am inceput sa castig mai bine iar acest lucru este cunoscut si de fosta concubina caci am un coleg care este cunoscut al fostei concubine.

Acum fosta concubina a solicitat sa-i trimit 25% din salariul meu, indiferent cat plateste ea real pentru copil. Eu nu sunt de acord si probabil vom ajunge in instanta.

Care este practica in instanta?
Eu de buna voie doresc sa imi fac datoria de parinte si platesc pentru asta. Asta inseamna ca tot voi plati 25% din salariu?

Vad in codul civil urmatoarele:

Art. 530. – (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională. (2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bună-voie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani. (3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.


Probabil timpul petrecut cu copilul conteaza de asemenea:
Insa eu nefiind in tara, pot sa petrec putin timp cu copilul, de obicei 3 saptamani pe an la munte sau la mare eu cu copilul, stiu ca nu e suficient dar nu am mai mult concediu.

Am vrut si vreau sa iau copilul la mine in tara unde lucrez insa copilul e atasat de mama, ii este greu sa vina sa stea o luna cu mine.

Cum sa fac sa-i fie bine copilului insa sa nu ajung ATM pentru fosta concubina?

Va multumesc


andrey_f_c a scris:

Buna ziua,
Aftershool la 750 ron???

este 1000 de lei, iar mama plateste jumatate. si e chiar ieftin, in constanta depaseste lejer 1000 de lei. Dar oare cum altfel ar putea sa mearga mama la
munca sa intretina copilul?? daca ar locui la el, ar fi nevoit sa cheltuie mult mai mult, ca sa nu vb de aspectul foarte important pe care multi nu il iau in seama. si anume timpul necesar cresterii si ingrijirii unui copil!

@cris0811,, și dacă ia hotarârea să lucreze la negru, si să nu mai platească nimic, e mai bine`?

Noi căutăm soluții să-l convingem pe părinte să plătească ceva copilului, iar unii dintre voi băgați bețe în roate.

Chiar nu vede nimeni că părintele care plăteste în prezent 1000 de lei, este dispus să lucreze la negru, numai să nu plătească peste 1000 de lei`?

Ce sfat vreți să-i dăm omului în această decizie a lui`?
E mai bine deloc, decât plata în natură`?

Dacă ia decizia să lucreze la negru, i se va raporta pensia la venitul minim pe economie, și va fi obligat la o plată mult sub cât plătește acum, adică sub 1000 de lei.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2022
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideal e sa plateasca corect, nu " ceva" ca e mai bine decât nimic.
Mai departe, face cum il taie capul si cum simte. Daca simte ca e atm, nu ai cum sa il convingi ca nu e asa.
Poti sa ii dai copilul cand vine in tara sa iasa cu el la cumparaturi ( sa ii ia rechizite, de incaltat si de imbracat- strictul necesar) sa vada cat da, poate isi schimba parerea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
Buna seara,

Cuantumul pensiei de intretinere este de 1/ 4 din venitul net realizat, si, in cazul in care nu prestati o activitate remunerata, pensia se raporteaza la salariul minim pe economia nationala.

Plafonul maximal de 1/ 4 , in raport de venitul net realizat, este, in genere, atins, stabilit de catre instanta de judecata.

Instanta de judecata va determina cuantumul pensiei de intretinere in functie de nevoile minorului.

In genere, este stabilit plafonul maximal al pensiei de intretinere.
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere minor sangab04 sangab04 Buna ziua, scriu cu urmatoarea intrebare: \"se poate recalcula pensia de intretinere minor stabilita deja la 1/4 din venitul lunar net (salariu meu lunar ... (vezi toată discuția)
Aș vrea ca o parte din pensia de întreținere a minorului să fie depusă într-un cont. am șanse să obțin acest lucru în instanță dacă mama nu este de acord? AlexDimulescu AlexDimulescu Platesc pensie alimentara ca 25% din venitul lunar. Acum urmeaza sa imi schimb serviciul si aceasta suma v a deveni substantiala. Vreau ca din acesti bani ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara yo85 yo85 Platesc pensie alimentara pentru primul copil, acum 3 ani aveam un salariu de 900 de lei si s-a stabilit o pensie de 165 de lei. In preznt am un salariu de ... (vezi toată discuția)