avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatie intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatie intretinere copil

Buna dimineata,

Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica.
Am nevoie de niste sfaturi.

Am un copil de 9 ani, nu suntem casatoriti, amandoi vrem tot binele din lume pentru copil.

Nu aveam din ce trai in tara iar eu am plecat la munca in strainatate insa acum 3 ani ne-am despartit, nu a vrut sa vina dupa mine desi i-am propus iar eu nu am vrut sa ma intorc.

la momentul despartirii concubina a plecat cu copilul de la mine de acasa.

De la momentul despartirii am trimis bani lunar concubinei, doar pentru nevoile copilului, jumatate din taxa de la after school, jumatate din taxa de la cursul de inot + bani pentru mancare si haine pentru copil.

In continuare ii trimit acesti bani insa de cateva luni am inceput sa castig mai bine iar acest lucru este cunoscut si de fosta concubina caci am un coleg care este cunoscut al fostei concubine.

Acum fosta concubina a solicitat sa-i trimit 25% din salariul meu, indiferent cat plateste ea real pentru copil. Eu nu sunt de acord si probabil vom ajunge in instanta.

Care este practica in instanta?
Eu de buna voie doresc sa imi fac datoria de parinte si platesc pentru asta. Asta inseamna ca tot voi plati 25% din salariu?

Vad in codul civil urmatoarele:

Art. 530. – (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională. (2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bună-voie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani. (3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.


Probabil timpul petrecut cu copilul conteaza de asemenea:
Insa eu nefiind in tara, pot sa petrec putin timp cu copilul, de obicei 3 saptamani pe an la munte sau la mare eu cu copilul, stiu ca nu e suficient dar nu am mai mult concediu.

Am vrut si vreau sa iau copilul la mine in tara unde lucrez insa copilul e atasat de mama, ii este greu sa vina sa stea o luna cu mine.

Cum sa fac sa-i fie bine copilului insa sa nu ajung ATM pentru fosta concubina?

Va multumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca dvs. considerati ca e suficient sa contribuiti cu 250 lei pentru : mancare , pachetel la scoala , rechizite , energie electrica , incalzire in locuinta , haine , incaltaminte , echipamentul de sport , chiar cate o jucarie ( ca e un copil , totusi ) , si cate altele ... pot sa presupun ca nu ati fost prin tara de ani si habar nu aveti ce preturi sunt in magazine . Ca o idee - preturile sunt la nivelul celor din tarile UE dezvoltate , doar salariile nu . Daca pentru toate cele - in afara de afterschool si inot - e suficient 50 euro de la dvs. si ( presupun ) 50 de la mama in tara unde sunteti , poate ne spuneti si noua numele acelei tari , ca pare un paradis ... Daca pentru ca sa nu dati 80 - 100 euro in plus pentru ca al dvs. copil sa o duca ceva mai bine sunteti in stare sa va compromiteti dreptul la pensie , va asigur ca veti regreta la batranete , anii trec mai repede decat ne-am dori ... dar da si masura acelui “ tot binele din lume “ ...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
cand ati scris ca nu vreti sa fiti atm pt concubina, ma gandeam ca dati vreo 1000 de euro si vrea 2000, Mda.
Nici 1000 de lei nu e putin daca compari cu pensii raportate la minim pe ec, dar de aici sa ziceti ca sunteti atm.... nu prea realizati cat se cheltuie.
sunt de parere sa mai negociati cu mama, sa trimiteti mai mult o vreme, pana termina cursurile de inot
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
gi-jane2, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
realistic vorbind, suma pe care o trimiteti copilului dvs este insuficienta, si da, este posibil sa se stabileasca in procentul maxim de 25%! citind postarea, si eu am crezut ca dvs trimiteti mai mult, insa nu e cazul sa considerati ca sunteti un atm. Copilul nu are nevoie doar de after school, inot si mancare. Are nevoie si de haine, rechizite, carti, dulciuri, jucarii, o iesire la film, cadouri pt aniversarile prietenilor, excursii etc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie in 1999 a hotarat judecatorul un procent de 14% din venit, procent pe care l-am aplicat pana la 26 ani veniturilor mele. Cu suma primita mama trebuia sa se GOSPODAREASCA. Judecatorul stabileste suma si in functie de veniturile mamei caci altfel se ajunge ca in unele cazuri rurale ca toata familia sa traiasca din alocatiile copiilor. Suma trimisa nu trebuie sa fie indestuatoare caci sepoate ajunge in cazul anterior, ci LEGAL stabilita de judecator. Aceasta poate fi suplimentata cu diverse OBIECTE cu destinatie personala pentru copil. In relatia cu copilul este necesar sa fiti corect si nu culant, pentru ca banii sunt rezultatul muncii si a limitarii cheltuielilor. Iar pe viitor sa stiti ca "fie tatal cat de bun, tot mai buna-i mama"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marturisesc ca si eu am crezut ca e o suma semnificativa , bazandu-ma si pe acel “ tot binele din lume “ pe care tatal spune ca-l doreste pentru copilul lui , dar pare ca e o notiune ... cat se poate de “ elastica “ . Suma nu ar fi de neglijat daca nu ar avea nevoie de afterschool , dar , daca nu ai alta solutie ( vreun bunic ) , costurile sunt extrem de mari . Daca se ajunge in instanta , mama va depune ( presupun ) dovada nevoilor copilului si judecatorul va hotara , poate nu 25% , ci mai putin ( 20% , de exemplu ) . Totusi , cateva zeci de euro in plus pentru copilul tau nu cred ca duce la ruina pe nimeni . Sa consideri ca merita sa iti compromiti dreptul la pensie pentru asta , numiti-o dvs. dragoste de tata , ca mie imi pare de-a dreptul ura . Daca nu poti intretine un copil , exista n metode de a te feri sa devii parinte , incepand cu evitarea - asa cum spunea o distinsa doamna avocat aici , pe forum - “ manevrelor premergatoare facerii copiilor “ .
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere minor sangab04 sangab04 Buna ziua, scriu cu urmatoarea intrebare: \"se poate recalcula pensia de intretinere minor stabilita deja la 1/4 din venitul lunar net (salariu meu lunar ... (vezi toată discuția)
Aș vrea ca o parte din pensia de întreținere a minorului să fie depusă într-un cont. am șanse să obțin acest lucru în instanță dacă mama nu este de acord? AlexDimulescu AlexDimulescu Platesc pensie alimentara ca 25% din venitul lunar. Acum urmeaza sa imi schimb serviciul si aceasta suma v a deveni substantiala. Vreau ca din acesti bani ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara yo85 yo85 Platesc pensie alimentara pentru primul copil, acum 3 ani aveam un salariu de 900 de lei si s-a stabilit o pensie de 165 de lei. In preznt am un salariu de ... (vezi toată discuția)