avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme legate de indemnizatie maternitate si CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme legate de indemnizatie maternitate si CIC

Am si eu urmatoarele intrebari:

1. Daca o salariata este angajata la o firma 12 luni fara intrerupere inainte de a naste, dar in interiorul acestor 12 luni are (la initiativa angajatorului) 10 zile de concediu fara plata, mai beneficiaza de CIC si indemnnizatie de crestere copil?

2. Conform contractului colectiv de munca la nivel national, unitatea tb sa compenseze minim 6 sapt. diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate. Intrebarea este: Ce inseamna "salariul de baza"? De exp, pt o salariata care, pe langa salariul brut primeste si comisioane din vanzari, in calculul indemnizatiei de matenritate intra salariul brut+comisioane. Compensatia cat va fi? Va tine cont de comisioane?

3. Pt o salariata care a avut un sal brut de 360 lei (lucrand 3 ore/zi), si careia cu 3 luni inainte de intrarea in concediul de maternitate ii creste salariul la 1800 lei brut, compensatia se va raporta la salariul curent de 1800 sau la media pe ultimele 6 luni?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ramiha , utilizator 15:46, 17 Noiembrie 2009
1. Da
2. Nu se va tine cont de comisioane
3. Parerea mea este ca se aplica la salariul de baza pe care il are salariata la intrarea in concediu maternitate.
1. Chiar daca are 10 zile de CFS va beneficia de indemnizatie pentru ca pe luna respectiva totusi are realizate venituri supuse impozitului pe venit.
2. Salariul de baza este salariul brut mentionat in contractul de munca sau in ultimul act adtional ce a modificat salariul. Salariul + bonusuri + sporuri + comisioane + alte drepturi banesti = salariu realizat.
3. Compensarea se va face la nivelul salariului din momentul compensarii.
Cum se calculeaza aceasta compensare?
Se plateste diferenta dintre suma pe care o va lua pe concediul medical cod "08" si suma pe care ar fi luat-o in mod normal (salariul de incadrare).
Salariul de incadrare este brutul?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru ccc crystinik_p18 crystinik_p18 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: pe 28 martie2011m-am angajat la un supermatket, din cadrul caruia am plecat pe 4 noiembrie din cauza ... (vezi toată discuția)
Indemnizație 2017....6 sau 12 luni????? somial somial Îmi puteți spune cum se calculează indemnizația pt creșterea copilului? Am citit intr un articolul care zicea ca valoarea bruta a îndemn. Reprez.85% din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)