avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Am urmatoarea problema. Intentionez sa depun actele de divort. In timpul casatoriei am cumparat impreuna cu sotul un apartament prin programul Prima casa. Intre timp el si a deschis o firma si a fost nevoit sa ia un credit pe firma unde a trebuit sa semnez si eu ca coplatitor, desi nu am nici o legatura cu firma. Doar el este administrator si are 5 angajati. Am mai luat si un credit de nevoi personale, bani care de asemenea s au dus in firma, unde iar a trebuit sa semnez ca si coplatitor. Pe toate cele trei credite eu figurez ca si coplatitor. Firma nu merge tocmai bine, motiv pentru care de cateva luni sotul nu isi mai plateste contributiile, nu are nici un venit in acte.
Intrebarea mea este: cine ramane cu aceste credite dupa divort avand in vedere ca el nu are nici un venit in acte? Cum pot sa ies din postura de coplatitor?
Intentionez sa depun actele la tribunal, avem doi copii, si as vrea sa pastrez eu apartamentul.
As vrea sa va mai intreb cum se calculeaza banii care ar trebui sa ii dau eu lui pt apartament. Jumatate din avansul dat si jumatate din ratele platite, chiar si pt perioada cand el nu are venit in acte?
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2019
Simona RR, utilizator
Buna ziua,
Trebuie sa stiti ca divortul inseamna desfacerea casatoriei.
Impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei reprezinta partaj judiciar. Actiunea in partaj judiciar este diferita de actiunea de divort si este indicat de a se se introduce la instanta aceasta actiune numai dupa ramanerea definitiva a divortului.
Atat imobilul cumparat in timpul casatoriei cat si creditele contractatate fac parte din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei (activul si pasivul) si sunt supuse partajului.
De principiu, daca nu exista incheiat un acord prenuptial intre soti, se prezuma ca, cota de participare a sotilor la dobanirea bunurilor pe timpul casatoriei a fost egala; deci se impart in mod egal. Daca unul dintre soti solicita o cota mai mare de 50% va trebui sa dovedeasca ca a avut o contributie mai mare decat celalalt sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prenuptial sau act notarial? ACM_COSMINA ACM_COSMINA Buna ziua, as dori sa va intreb ce fel de act imi recomandati sa fac inainte de casatorie, act care sa aibe validitate in cazul unui proces de divort. Sa va ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj elenaandronic elenaandronic Buna ziua, O cunostinta casatorita de aproximativ 4 ani, cu locuinta luata cu rate la dezvoltator,(platite 16 rate) cu masina luata prin credit de nevoi ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)