avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INCETARE CIM -SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INCETARE CIM -SOMAJ

Buna seara!
Va rog frumos sa imi spuneti daca o dispozitie a primarului de incetare a unui contract de munca al unui asistent personal din cauza decesului persoanei asistate , cu art.39 alin 4 din legea 448/2006 si art.55 lit.a din legea 53/2003 este acceptata de AJOFM pt obtinere somaj?
Intreb acest lucru,datorita faptului ca, unei persoane i s-a refuzat acordarea somajului pe motiv ca nu este incadrata corect dispozitia de incetare, respectiv nu are trecut si art.65 alin 1 din codul muncii.

VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: Dragoș - Mirel , utilizator 15:08, 14 Ianuarie 2021
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Prin urmare, textele de lege invocate nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
va multumesc frumos si vreau sa va intreb daca este corect sa se treaca in dispozitia de incetare a cim asistent personal la decesul persoanei cu handicap si art.65 alin.1 din codul muncii?
Atentie ca : " încetarea de drept a raportului de muncă al asistentului personal al persoanei cu handicap grav în cazul decesului persoanei cu handicap grav, în temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare;" este un motiv neimputabil salariatului ce da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Spuneti-le celor de la AJOFM sa citeasca mai bine art.5 din Normele de mai sus.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
asa am gandit si eu, cei de la AJOFM nu este legal sa respinga dispozitia de incetare pe motiv ca nu are trecut art.65 alin.1 din codul muncii, de aceea vroiam sa stiu dc este neaparat imperios si necesar sa se treaca acest art. pentru a se beneficia de somaj
oare art.65 alin 1 nu se refera la concedierea din initiativa angajatorului?
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
nyyco, utilizator
Intr-adevar, art.65 alin 1 se refera la concedierea din motive neimputabile salariatului

Alte discuții în legătură

Somaj neaguvasile neaguvasile As dori sa stiu daca dupa decesul persoanei cu handicap pe care o am in ingrijire si pentru care sunt remunerata de primarie voi beneficia de plata somajului ... (vezi toată discuția)
Cu ce articol ar trebui sa-mi inceteze contractul de munca pentru a beneficia de somaj? piscine@sperantaclub.ro piscine@sperantaclub.ro Buna ziua! Daca am lucrat la un angajator si am plecat si mi s-a desfcaut contractul de munca cu art 55 lit.b,dupa care am stat o luna de zile si m-am ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept contract individual de munca Danny86 Danny86 Am fost angajat ca [b]asistent personal[/b]. In urma schimbarii incadrarii in grad de handicap, persoana cu handicap nu mai are drept de asistent personal. Ca ... (vezi toată discuția)