avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe castigul din vanzare actiuni
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe castigul din vanzare actiuni

Buna ziua. De la firma la care lucrez, care este o multinationala din Franta, in luna oct-nov aprox, ni s-au atribuit niste actiuni in valoare aproximativa de 1100 euro. Eu mi-am facut cont in euro, iar prin bnp Paribas s-a facut tranzactia in care se specifica impozitul retinut de francezi si comisionul retinut de firma de brokeraj. Acum primim de la biroul financiar al firmei care activeaza in Romania mail in care se specifica ca trebuie sa platim statului roman impozit pe aceste actiuni. Tinand cont ca nu am umblat in bani si sunt in euro cum as putea plati impozitul de 10%. Si nu stiu daca e corect sa platesc la toata suma, Eu sunt foarte corect, platesc conform legii, dar nu as vrea sa fiu pacalit. Am inteles ca acest lucru s-ar intampla in urma emiterii unei OUG data de guvern pe la sfarsitul anului 2018. Daca stiti cum trebuie sa procedez, pe cine sa mai intreb, ce formular trebuie completat, cum sa evaluez o suma in euro ca sa platesc in lei... sunt in ceata densa. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: luc1kws , utilizator 17:05, 19 Februarie 2019
Da, veti depune pana la 15 martie 2019 declaratia unica in care veti declara tot venitul incasat din vanzarea actiunilor. În cazul transferurilor titlurilor de valoare exprimate în valută, prevăzute la art. 94 din Codul fiscal, cursul de schimb valutar utilizat în vederea determinării câștigului și a impozitului aferent este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ziua determinării câștigului.
Eu zic ca ar fi bine sa mergeti la finante sa va ajute ei la completarea declaratiei si sa aveti si acele acte ce vi s-au dat cand ati primit acele actiuni si apoi cand le-ati vandut sa vada ce e cu acel impozit retinut de ei.
M-am mai uitat pe acte inca o data. Mi s-a retinut TVA 20% la suma de brokeraj, se pare, daca inteleg eu bine. Suma de brokeraj a fost de vreo 6 euro. Dar ei nu ar trebui sa retina impozit pe cresterea valorii actiunilor? De ce pe toata suma? Ca am inteles ca trebuie platit 10% din toata suma.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
luc1kws, utilizator
Veti plati pe ce ati incasat efectiv, fara acele texe retinute si platite.
Castigul se calculaza asa cum scrieti doar daca ati fi cumparat dumneavoastra actiunile si se facea castigul ca diferenta intre pretul de vanzare - pretul de cumparare.
Multumesc foarte mult. Mi-am facut cont la ANAF si trebuie sa merg la ghiseu pentru validare. Stiti cumva in cat timp se valideaza contul si care este declaratia pe care trebuie sa o completez (nr declaratie) in spatiul virtual, inclusiv ce atasamente sunt necesare in afara celor 2 documente primite, de atribuire si ulterior de vanzare a actiunilor? Am gasit si cursul euro-leu in arhiva BNR, eu trebuind sa calculez 10% din suma totala primita in cont la data de 04-10-2018. Sau la data cand s-a facut tranzactia? E mai bine sa pun cursul care a fost mai mare ca sa elimin orice posibilitate de a fi sanctionat in viitor? Multumesc inca o data, d-le.
De la data cand s-a facut tranzactia luati cursul euro-leu. Veti depune declaratia unica.

Alte discuții în legătură

Care sunt diferentele intre pf si pj la investitiile pe pietele de capital ? Andrei Bledea Andrei Bledea Buna ziua. As dori sa va intreb care este diferenta pe parte investitionala, vorbim punctual de BVB, intre a investi ca persoana fizica sau ca persoana ... (vezi toată discuția)
Obligatiile fiscale la vanzare parti sociale? zamora1984 zamora1984 Buna ziua. Sunt asociat cu inca cineva intr-o societate comerciala, fiecare dintre noi avand 50% parti sociale. Valoarea capitalului social este 30.000 lei. ... (vezi toată discuția)
Cum declar castiguri pe bursa sua? respect_ respect_ Am facut profit de $300 pe bursa din SUA. In 2018 am depus o suma in EURO pe un broker din SUA. Am schimbat acesti bani in USD si am cumparat ... (vezi toată discuția)