avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura succesiune

Buna ziua,
Am o situatie in care as avea nevoie de sfatul dvs.
Tatal sotiei a decedat anul trecut si am dori sa demaram procedura de succesiune pentru o casa de la tara. Care ar fi primii pasi?
Parintii ei erau divortati insa fara partaj facut (parintii fiind coproprietari). Am inteles insa ca titlul de proprietate este pe casa, nu si pe pamant datorita unei legi de la vremea respectiva (in timpul comunismului, cand proprietar pe teren era statul).
Sotia mai are o sora insa aceasta cat si mama sunt dispuse sa ne cedeze partile lor.
Exista un impediment in ceea ce o priveste pe mama deoarece aceasta este internata intr-un azil, fiind pensionata datorita unei boli psihice. Inca nu exista un certificat de handicap in acest caz, deci fetele nu au rol de tutore si nu pot semna in numele dansei. Momentan nu stim de unde sa incepem si cum ar fi bine sa abordam problema.
Daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi in privinta pasilor care trebuie urmati va multumesc anticipat.
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: TabacuVictor , utilizator 20:33, 16 Ianuarie 2019
Buna seara,
Mergeti la notar sa dezbateti succesiunea si dupa aceia sa faceti si aprtajul cu soacra.
Consultati un notar care are biroul pe raza judecatoriei sub a carei acoperire a avut ultimul domiciliu defunctul.
Daca nu va intelegeti sau daca nu puteti sa solicitati o curatela pentru mama soacra, atunci va sfatuiesc sa va adresati instantei chemand pe cumnata si pe mama soacra in judecata si dezbatand succesiunea si partajul prin instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca socrii dvs erau divortati, prezenta soacrei la dezbaterea succesiunii nu e necesara.
Cumnata dvs poate da declaratie de renuntare la mostenire, urmand ca sotia dvs sa fie unica mostenitoare pe jumatatea tatalui.
Mai departe trebuie incheiat un act de partaj intre sotia dvs si mama acesteia. Sau un contract de donatie sau de intretinere, prin care mama sa ii transmita jumatatea ei. In acest sens, dupa dezbaterea succesiunii, contactati un avocat pentru obtinerea unei curatele de la instanta, prin care sa fie desemnat un curator special (nu sotia dvs), care sa semneze actul juridic respectiv.
Natura actului ce urmeaza a fi incheiat, trebuie mentionata in mod expres in hotararea judecatoreasca. O curatela generala, nu o sa va ajute.
In privinta terenului trecut in proprietatea statului, trebuie obtinut Ordinul Prefectului sau ar trebui sa existe titlu de proprietate (daca zona respectiva a fost cooperativizata)
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
raluk0207, utilizator
Dezbateti succesiunea , ulterior efectuati partajul.

Apelati la un birou notarial in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Multumim pentru raspunsuri. Voi mai reveni cu intrebari in cazul in care mai apar nelamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa moartea sotului fodoretelkaeva fodoretelkaeva Vă rog să-mi spuneţi paşii care să le urmez.:Soţul meu a murit la data de 24 febr,a.c. de al ING a venit o poliţă de plată.La întrebarea mea de la ... (vezi toată discuția)
Mostenire Cris2005 Cris2005 Va rog, cine imi poate da o mana de ajutor ( un sfat ) ? Am fost casatorita si am un baiat . in 2007 am divortat( si nu am cerut partaj) si tot in 2007 fostul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! situatia sta in felul urmator. socru decedat, are ... vladcarmen_77 vladcarmen_77 Buna ziua! Situatia sta in felul urmator. Socru decedat, are doi copii, sotul meu si fratele. Succesiunea se face dupa el, soacra jumate din apartament si 2/8, ... (vezi toată discuția)