avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Sunt PFA și am contract de colaborare cu o firmă din ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Sunt PFA și am contract de colaborare cu o firmă din Bulgaria, care nu mi-a achitat facturile de 3 luni pretinzând încălcarea unei clauze din contract. În afară de proces, care sunt variantele de recuperare a banilor?

Buna ziua,
Am o problema si as vrea sa gasesc aici, cu ajutorul vostru, o solutie.
Sunt PFA si am un contract de colaborare cu o firma din Bulgaria. Problema e ca, de 3 luni, acea firma nu mi-a mai achitat facturile pretinzand incalcarea unei clauze din contract (clauza de neconcurenta) dar nu e cazul. La sfarsitul anului am reziliat contractul cu ei.
Inafara de proces, care sunt variantele de a recupera banii?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Puteti incerca o somatie europeana de plata daca creanta este certa, lichida si exigibila. Se judeca mult mai rapid, se judeca in Romania, in lipsa de stipulatie contrara, si cu o taxa de timbru de 200 de lei. Mai mult, aceasta cerere nu se judeca in contradictoriu cu paratii, acestia avand posibilitatea doar de a formula opozitie.

Dupa obtinerea somatiei europene, se depune la instanta o cerere pentru eliberarea formularului G, care confirma calitatea de titlu executoriu a somatiei europene, si acesta se pune in executare.

In afara de aceasta varianta, sau varianta comuna de litigiu, puteti trimite o notificare... dar nu stiu care sunt sansele sa va raspunda.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea
Buna dimineata,

Va multumesc pentru raspuns.

Sunt putin confuz, ce inseamna "creanta certa, lichida si exigibila" ?

Am uitat sa mentionez ca in contractual dintre mine si firma Bulgara este specificat ca in eventual process se va desfasura in Bulgaria sub legea Bulgara. Afecteaza cu ceva acest lucru ?

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna ziua,

Puteti incerca o somatie europeana de plata daca creanta este certa, lichida si exigibila. Se judeca mult mai rapid, se judeca in Romania, in lipsa de stipulatie contrara, si cu o taxa de timbru de 200 de lei. Mai mult, aceasta cerere nu se judeca in contradictoriu cu paratii, acestia avand posibilitatea doar de a formula opozitie.

Dupa obtinerea somatiei europene, se depune la instanta o cerere pentru eliberarea formularului G, care confirma calitatea de titlu executoriu a somatiei europene, si acesta se pune in executare.

In afara de aceasta varianta, sau varianta comuna de litigiu, puteti trimite o notificare... dar nu stiu care sunt sansele sa va raspunda.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea

Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Mackayus, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca se mentioneaza astfel in contract, trebuie sa introduceti actiunea in Bulgaria, din pacate.

pentru a recurge la procedura somatiei europene de plata, in vederea stabilirii instantei competente trebuie avut in vedere Regulamentul (UE) NR. 1215/2012 din 12 decembrie 2012, care intr-adevar, lasa posibilitatea de a se introduce actiunea, in materie contractuala, in alt stat decat statul de origine al paratului, INSA DOAR IN LIPSA UNEI STIPULATII CONTRARE.

Va redau mai jos articolul:

SECŢIUNEA 2: Competenţe speciale
O persoană care are domiciliul pe teritoriul unui stat membru poate fi acţionată în justiţie într-un alt stat membru:
1._
(a)în materie contractuală, în faţa instanţelor de la locul de executare a obligaţiei în cauză;
(b)în sensul aplicării prezentei dispoziţii şi în absenţa vreunei convenţii contrare, locul de executare a obligaţiei în cauză este:
- în cazul vânzării de mărfuri, locul dintr-un stat membru unde, în temeiul contractului, au fost sau ar fi trebuit să fie livrate mărfurile;
- în cazul prestării de servicii, locul dintr-un stat membru unde, în temeiul contractului, au fost sau ar fi trebuit să fie prestate serviciile;
(c)în cazul în care nu se aplică litera (b), se aplică litera (a);

Creanta este certa, cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlu executoriu, lichida, cand obiectul este determinat sau poate fi determinat, exigibila, cand e ajunsa la scadenta sau debitorul este decazut din beneficiul termenului de plata.

Dumneavoastra nu aveti probleme acum cu certitudinea, lichidatea sau exigibilitatea creantei, ci cu competenta.

O zi buna
Av. Jasmine Oancea
Luati dosarul sub brat si consultati un avocat.
Cu informatii trunchiate si explicatii incomplete speta nu va avansa.
Aveti tot interesul sa faceti un curs de evaluare, gestiune si protectie impotriva riscurilor contractuale in afaceri!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, avem de recuperat o suma de la o persoana juridica ... ram24 ram24 Buna ziua, Avem de recuperat o suma de la o persoana juridica din Germania. Am efectuat transport de marfa pentru societatea din Germania. Cererea de ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanță Emil 77 Emil 77 Am un credit la Zaplo care l a predat unui executor judecătoresc.Instanta nu a dispus încuviințarea la executare iar acum creditorul mă sună ca îmi ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)