avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de muncă

Eveniment produs în timpul programului de lucru, de către o angajată care și-a vătămat propriul organism prin ingerarea de pastile în scop suicidar, se încadrează la accident de muncă ?
După internarea de 1 zi la, unitatea spitalicească a externat-o fără a i se elibera concediu medical, prescripție medicală, recomandare pentru îngrijire medicale etc.
Doar medicul de familie i-a emis un certificat medical pentru cinci zile calendaristice, după alte 5 zile calendaristice de la data externării!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:43, 15 Ianuarie 2019
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de o comisie desemnata prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare se trimite la ITM pentru avizare si daca se primeste aviz pozitiv, se inregistreaza ca accident de munca si se completeaza formularul FIAM de catre angajator.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)
Ce este de făcut? Vssav Vssav Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)