avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sunt vinovat? Cum se face contestatia p.v. (accident ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sunt vinovat? Cum se face contestatia p.v. (accident auto)?

Nu am fost amendat si nu mi-a fost suspendat permisul (am primit 3pct penalizare conform art.108/1/B, OUG 195/2002) dar voi plati prin asigurare daunele deoarece politia ma considera vinovat ca am virat dreapta fara sa ma asigur(in p.v. nu este descrisa detaliat producerea accidentului din 4 ian.2019,iar eu am semnat p.v.).
Iata cum a fost: Circulam pe dreapta pe DN 61 in satul meu si apropiindu-ma de domiciliul meu aflat tot pe dreapta am semnalizat dreapta circa 50m si am redus viteza treptat iar in dreptul casei mele am facut un viraj larg fara sa opresc, prin calcarea axului drumului (mentinand semnal dreapta)care e marcat discontinuu urmat de viraj dreapta(din sens opus era liber iar masina din spate nu se angajase in depasirea mea) iar cand ma aflam perpendicular pe axul drumului in fata portii mele pe banda dreapta am fost lovit lateral dreapta de cel din spate care a incercat deparirea mea pe dreapta,iar masina mea a fost impinsa ~4m lovind 2 masini parcate pe marginea drumului.
Sunt doar eu vinovat(cum spune politia conform art.54/1 OUG 195/2002) sau amandoi (si cel care ma lovit lateral)? Fara alcoolemie (eu si el).
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:45, 22 Ianuarie 2019
Ati semnalizat dreapta intentionand sa viraj la dreapta pentru a intra in curte. Corect. Conducatorul autoturismului care circula in spatele dvs. a observat semnalizarea dvs. si a intuit corect ca dvs. intentionati sa virati la dreapta sau sa opriti. Pentru ambele manevre trebuia ca dvs sa reduceti viteza. Conducatorulautotursmului din spate a inceput manevrele necesare depasirii. Poate ca a si marit viteza pentru ca manevra de depasire sa se efectueze intr-un timp cat mai scurt timp posibil.Nu se pune problema asigurarii din fata intrucat dvs. ati semnalizat ca veti vira la dreapta, iar depasirea autoturismului ce-l conduceati se facea regulamentar pe partea stanga. Dvs. ati semnalizat dreapta si ati virat la stanga pentru a va usura intrarea in curte. In momentul impactului autoturismul dvs. aproximativ perpendicular pe axul drumului ocupand aproape intreaga latime a drumului.. Daca nu ar ocupa aceasta pozitie nu ar fi posibila ca autoturismul condus de dvs. nu ar fi putut sa avarieze 2 autoturisme care stationau.
In concluzie,, dvs. ati stanjenit deplasarea autoturismul care venea din spate. ceea ce in lumina Codului rutier se numeste neacordare a prioritatii de trecere.Prin urmare, vina va apartine.
ing. Ioan Ciobanu

P.S. Modul de producere a accidentului descris maai sus se bazeaza numai pe informatiile furnizate, adica minime. Pentru o opinie mai documentata ar fi fost necesar sa am la dispozitie mai multe informatii.. Cum se poate transmite inscrisuri si fotografii care ar ajuta la o opinie realista ceea ce este in avantajul persoanei care a deschis discutia? In cazul accidentului analizat ar fi necesare probe suplimentare. Eu cunosc doar prin mail-ul meu personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ciprian2017 ciprian2017 Buna ziua , Circulam pe un drum judetean cu cate o banda pe sens iar in fata mea la aproximativ 100-150 de metri se afla un alt autoturism care in timpul ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)
Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)