avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daună totală economică subevaluată, ofertă de la ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daună totală economică subevaluată, ofertă de la asigurător cu mult sub prețul de piață. Am voie să comand eu o expertiză auto, se ține seama de ea?

Buna ziua! As dorii cateva detalii si sfaturi in legatura cu un accident auto, din care a rezultat dauna totala economica pentru masina mea. Automobilul a fost tractat in ziua accidentului in cea mai apropiata reprezentanta cu service autorizat, si acolo a ramas. Asiguratorul vinovatului a refuzat orice cale de a reevalua dosarul, si respectiv masina (proprietate personala). Deoarece atat eu cat si service-ul constatator este de parere ca oferta asiguratorului este cu mult sub pretul de pe piata si ca nu s-a respectat legea, iar diferenta dintre dauna si oferta este foarte mare, as dorii sa fac o expertiza separata si sa reusesc finalizarea acestei situatii care dureaza de 5 luni. Exista 2 probleme acum, asiguratorul nu vrea sa plateasca devizul service-ului constatator de dauna, iar acestia imi cer sa platesc devizul si sa iau masina (nedeplasabila) deoarece inca sunt proprietarul masinii. Tot asiguratorul mi-a spus ca nu am voie sa cer expertiza separata si daca decid sa o fac, voi avea de suferit financiar. Deocamdata nu am acceptat oferta asiguratorului care include si licitatie epavei. Acum vreau si eu sa stiu cine mai exact plateste devizul de service avand in vedere ca eu sunt pagubitul, si daca am voie legal sa fac o expertiza auto, si cui ma pot adresa. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mathushalem , utilizator 20:51, 21 Ianuarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertiza tehnica judiciara in specialitatea auto poate fi dispusa doar de catre instanat de judecata sau de catre procuror. Din mesajul dvs. inteleg ca nu aveti dosar pe rol si nici plangere penala depusa.
Dvs, puteti efectua din proprie initiativa o expertiza tehnica extrajudiciara in specializarea auto (de preferat de catre un expert tehnic judiciar, in ideea ca veti ajunge in instanta).
Probleme legate de deviz, pret, etc. le puteti rezolva direct, numai cu asiguratorul. De regula, firmele de asigurare nu tin cont de expertizele extrajudiciare. Au in vedere doar expertiza proprie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi pare rau dar nu am dat toate detaliile pentru ca situatia ma depaseste. Am vrut o recalculare a ofertei pe cale amiabila si nu s-a putut, citez afirmatiile asiguratorului "de ce ati venit? Nu va ajung banii sau care este problema?", "cumparati-va o masina mai ieftina in viitor", "nu suntem obligati sa va dam suma unei masini asemanatoare", "ce ne intereseaza pe noi pretul de piata daca doar atat va dam?", "spune-ti mersi ca aveti aceasta oferta", etc. Si aruncarea hartiilor pe jos ca nu au timp de prostiile mele. Mi-am pastrat rabdarea si le-am spus ca o sa fac o cerere sau petitie, dar au spus ca o anuleaza. Nicio rezolvare aici. Am plecat catre ASF, am facut petitie si am primit un raspuns dupa 2 saptamani ca ei nu pot forta nicio firma de asigurare sa respecte legea, dar eu si-au facut datoria de a-i instinta ca exista o petitie. Nicio rezolvare aici. Am revenit la faimosul [EDITAT], de la poarta mi s-a spus ca nu exista nimeni la birouri si ca daca am vreo nemultimire sa.mi iau avocat, si asa am facut. Plangerea este inaintata in termenul de 90 zile dar primul raspuns l-am primit dupa 2 luni. Vinovatul este cadru militar, si trebuie judecat inaintea dosarului meu de dauna, asta inseamna cel putin inca 2 luni iar apoi daca am noroc se v-a ajunge la o concluzie judecatoreasca, si poate, daca [EDITAT] nu da faliment pana atunci, o sa primesc niste bani. Acum si service-ul vrea sa-mi iau gunoiul din curtea lor si sa le platesc devizul de constatare, si aici nimeni nu stie care este legea si cine v-a plati. Ii inteleg si pe ei dar de ce tot eu pagubitul am de suferit? Pana acum sunt in minus cu masina, banii pe avocat, pe alte mijloace de transport, pt ca bunul meu propriu este o gramada de fiare. Deci cred ca o sa renunt la asteptarea asta, si de aceea ma interesa partea cu expertiza, sa incerc o ultima discutie amiabila cu o hartie care sa ateste pretul de bun simt care il cer. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
De cand ma stiu expert tehnic judiciar auto (1972) nu am intalnit vreun caz in care litigiul dintre asigurator si pagubit sa se fi rezolvat pe cale amiabila in urma unei expertize extrajudiciara efectuata de un expert judiciar.
Revizuirea devizului de reparatie nu va ajuta cu nimic. Valoarea maxima a despagubirii se determina in functie de valoarea autoturismului la data accidentului, care, la randul ei, se stabileste cu ajutorul unui program informatic pe care il poseda toate societatile de asigurare.
Va sfatuiesc, pentru ca sa nu pierdeti timpul, luati legatura cu un avocat si depuneti cerere de chemare in judecata a asiguratorului.
Succes
ing. Ioan Ciobanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca om trecut printr-o situatie similara confirm ceea ce spune dl. export Ciobanu. Firmele de asigurari nu se uita pe olx sa vada care e pretul de pe piata a masinii ci in softul lor (de fapt, un catalog care, in functie de model, nivelul de dotare si vechimea masinii determina valoarea ei la momentul producerii daunei). Asa ajung saracii oameni cu Logan nou din 2006-2007 cu 30-40 000 km la bord, full options si interior absolut impecabil sa aiba dauna totala si sa primeasca mai putin de 3000 RON ca despagubire, desi pe olx poate ar lua 3000 EUR de la cumparatorul potrivit.

Asiguratorii nu isi asuma riscul de a merge "la intelegere" cu pagubitul cum vreti dumneavoastra din doua motive: primul e ca apoi au ei probleme cu auditul lor pentru ca nu vor putea justifica suma platita si al doilea e ca asta deschide portita abuzurilor ("ia trece tu acolo ca loganul din 2007 avea valoare de 10,000 EUR si 2,000 EUR sunt ai tai"). Ar mai fi si al treilea motiv: nu sunt obligati sa plateasca mai mult decat pot justifica.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Asiguratorii folosesc programe de specialitate, autorizate de ASF, pentru determinarea valorii de piata. Dvs puteti solicita modul de calcul al acestei valori (sunt obligat prin lege sa o faca, iar daca nu o fac se vor afla in situatia unui abuz in servici), si sa verificati ca toate datele au fost introduse corect (serie de sasiu, km, nr de proprietari, etc). in general aceste programe identifica masina si dotarile ei din seria de sasiu, si e nevoie de completari doar in cazul in care ati adus modificari constructive. ATENTIE ! Modificarile constructive nu includ si faptul ca inainte de accident ati schimbat nu stiu ce anvelope, bielete, amortizoare sau alte piese, acestea fiind lucrari de mentenanta.
In general, pagubitii tind sa isi supraevalueze masina, probabil din cauza ca "masina mea e cea mai buna" sau in speranta unor compensatii mai mari (nu spun ca e si cazul dvs), dar ar fi bine sa analizati bine cazul inainte sa deschideti un proces in instanta.
Daca asiguratorul a facut acel calcul corect - folosind programul de specialitate corect (nu exista foarte multe portite de a influenta valoarea acestuia si in aceste cazuri fiind vorba de sume de genul 2-300euro) nu aveti sanse de castig in instanta, pentru ca el a respectat legea.
Referitor la devizul facut de service, conf legii, dvs trebuie sa ii aratati asiguratorului valoarea prejudiciului suferit. Modalitatea prin care alegeti sa faceti acest lucru, va priveste stric pe dvs, si nu pe asigurator. Puteti demonta masina in curtea proprie, si sa faceti dovada pieselor avariate, puteti ruga un prieten, sau ce alta varianta va mai trece prin cap, ori puteti merge la un service, ceea ce ati si facut, dar acolo vor munci niste oameni care trebuie platiti. Exista service-uri auto care nu incaseaza clientii pentru astfel de devize, iar altele care o fac.
Sfatul meu: Luati legatura cu o firma de evaluari de daune, si faceti o evaluare in paralel cu cea a asiguratorului (aceste firme au si ele acces in platformele de calcul). Comparati ceea ce va da aceasta firma cu ce aveti de la asigurator, iar daca sumele sunt aceleasi, inseamna ca asiguratorul a respectat legea, si nu veti avea sanse de castig in instanta. In cazul in care diferentele sunt mari, si dvs considerati ca merita sa continuati, depuneti la asigurator calculatia paralele si cererea de despagubire pe acea suma. Acesta va scoate la licitatie epava (daca nu a facut-o deja) si va gasi un cumparator pentru ea, iar suma primita va trebui sa fie egala cu valoarea epavei (pe care o va achita cumparatorul acesteia) si diferenta din partea asiguratorului. Daca asiguratorul va achita diferenta calculata la suma initiala de el, atunci puteti sa mergeti in instanta si sa solicitati sa va plateasca si diferenta, cat si penalizari pentru aceasta.
ATENTIE!! Exista o practica veche a asiguratorilor, care inca se mai foloseste, sa va sune sa va spuna ca pentru a va plati dosarul este nevoie sa depuneti a noua cerere de despagubire cu suma mai mica - in acest caz raspunsul dvs trebuie sa fie simplu: Eu v-am solicitat cat am considerat ca este necesar conf documentelor anexate, dvs platiti cat credeti iar pentru diferenta justificati in scris (si nu acceptati alta forma de justificare, decat cea in scris, pe cale oficiala).
Sper ca am reusit sa va lamuresc.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
ionescumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparație auto sau daună totală? Marius Obreja Marius Obreja Bună seara, Am fost implicat într-un accident în data de 4 luna aceasta, mai exact am fost lovit din spate. Cel vinovat avea RCA la Asirom, am făcut ... (vezi toată discuția)
Daună totală economică în urma unui accident de circulație: cei de la service mi-au spus că mașina va fi scoasă la licitație. ce sumă primesc la final? d3nys d3nys Buna ziua . am avut un accident si sa rezultat dauna totala economica suma maxima pe deviz fiind de 15700ron . Am fost la eie cu devizu de la serice si mea zis ... (vezi toată discuția)
Dauna auto prin polita rca AlexBDA AlexBDA Buna ziua, acum cateva zile am fost implicat intr-un accident rutier soldat doar cu \\"vatamarea\\" masinilor (3 la numar).Mentionez ca sunt unul din ... (vezi toată discuția)