avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Chestionar Rezidenta Fiscala 2018 ????
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Chestionar Rezidenta Fiscala 2018 ????

Bună seara,

Voi pleca din România pentru studii în Spania, studii ce se vor desfășura pe parcursul a 4 ani, împreună cu soția.

În prezent nu suntem angajați în România și plecăm în Spania fără contract de muncă, urmând a ne găsi acolo, implicit și locuință.

În ceea ce privește această mizerie de lege ORDIN Nr. 1099/2016 din 12 iulie 2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice ([ link extern ] .

Conform comunicatelor ANAF, și modelului standard de răspuns la acest chestionar, pe care îl găsiți aici: [ link extern ] .

De asemenea, se specifică obligativitatea depunerii acestui formular cu 30 de zile înainte de părăsirea României, însă nu specifică în cât timp vor trimite notificarea de răspuns.
Întrucât perioada de depunere documente în Spania pentru NIE (tax identification number) și Empadronamiento (reședința fizică) și respectiv DNI (Documento Nacional de Identidad) este considerabilă (1 lună-2 luni), ANAF poate trimite răspuns în termen mai rapid prin care să ia “de capul lor” decizia de a ne considera ca rezidenți fiscali permanenți în România.

Ceea ce nu este normal!!!

În această situație, procedura îmi este foarte neclară și lasă MULT loc de interpretări.

Ce îmi recomandați să fac în această situație, având în vedere că cel puțin 6 luni de zile nu voi avea un loc de muncă și implicit venituri în Spania.

Vă mulțumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Rezidenta sau permis de sedere in spania - barcelona claudia_nicolau claudia_nicolau Buna ziua! Tocmai mi-am finalizat studiile doctorale in Romania, si din motive personale (logodnicul meu locuieste in Barcelona), m-am hotarat sa sa ma mut ... (vezi toată discuția)
Cum aflu care este social security number al meu pt a vorbi cu fiscul din sua Costas2023 Costas2023 Referitor activitate desfasurata de persoana fizica care vinde carti pe Amazon. Amazon cere un numar TIN (tax identification number -cred) - de fapt CNP din ... (vezi toată discuția)
Stabilire in spania fara loc de munca acimov acimov Am cetatenie dubla, romana si canadiana (din 2000), si doresc sa ma stabilesc in Spania (regiunea Malaga) impreuna cu familia, pentru minim 5 ani, dupa ce ma ... (vezi toată discuția)