avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Rezidenta sau permis de sedere in Spania - Barcelona
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Rezidenta sau permis de sedere in Spania - Barcelona

Buna ziua!
Tocmai mi-am finalizat studiile doctorale in Romania, si din motive personale (logodnicul meu locuieste in Barcelona), m-am hotarat sa sa ma mut definitiv acolo. As vrea apoi sa incerc sa imi caut si sa imi gasesc de lucru in domeniu, insa as vrea sa fie totul legal. Cand am mai fost la studii acolo tin minte ca a trebuit sa imi fac un permis temporar pt a primi NIE. Pt o sedere definitiva ce acte mi-ar trebui? specific ca as avea unde sa imi declar resedinta in mod legal.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:14, 4 Octombrie 2011
Nu aveti nevoie de permis de sedere, sunteti cetatean european.

Pentru a obtine rezidenta trebuie sa mergeti la primaria din localitatea unde va asezati si solicitati inscrierea in registrul de persoane. Veti avea drept de rezidenta si de vot la nivel local (vot pentru primarie si consiliu local).

Spania a impus restrictii de munca cetatenilor romani asa ca probabil va trebui sa obtineti un permis de munca inainte de a lucra in Spania. Daca va veti casatori cu un cetatean spaniol nu veti mai avea nevoie de permis de munca dar va trebuie atestatul eliberat de Consiliul Medicilor din Romania.
Am inteles, si pt rezidenta aveti idee ce acte imi trebuiesc? Pot solicita asta si fara a avea inca un loc de munca, avand in vedere ca pt a cauta de lucru ti se cere sa ai rezidenta in BCN. Multumesc!
Ca cetatean european puteti sa va stabiliti oriunde doriti in UE si SEE. Trebuie sa dovediti ca aveti destule fonduri pentru a putea trai decent ori sa fiti sustinuta de cineva.

Actele probabil ca le veti afla de la primarie, aveti nevoie sigur de Cartea de identitate sau pasaport. [ link extern ]
Acum sa revenit la cardurile de NIE in locul celor de format A4 Dumneavoastra aveti NIEa veche care este valabila Va duceti la Primarie unde veti domicilia va inregistrati si cu actul care vi _se va da va duceti la ESTRAHERIE . Dupa 1 saptamina vi se da cardu . Asa a procedat un prieten , si_a schimbat domiciliu din Valencia in Teruel .
Permis de sedere nu se da prin primariile, in Spania. Domiciliarea in Spania da, la denumita "empadronamiento" este de la Primaria. Si cu asta vei avea drepturilor la orice situatia medicala, la asistenta sanitara in orice localitatea din Spania. Puteti cu empadronamiento sa faci inscrierea la sanatate unde esti domiciliata. (Acolo domiciliu si resdinta este acelas lucru spre deosebire din Romania). Mai tarziu, puteti sa va duceti la oficina de extranjeria din zona si cu niste extras bancare sa va da permis de sedere, ce este un certificat de inregistrare, la fel ce un strain UE in Romania. In Barcelona puteti accesa la birourile de informatie care sunt dispuse aici: [ link extern ]
Restrictionarile impuse temporar pentru ceteteni romani nu afecteaza la permis de sedere, doar la inscrierea cu contract de munca individual la "revisal" spaniola, adica la Seguridad social, daca nu ati fost muncitor, angajat, pana acuma. Dar pe cei care lucreaza ca pfa, acolo "autónomos" nu afecteaza.
Dv ati fost deja acolo si ati avut un permis denumit in vorba dv ca "temporar", ce nu exista asa ceva pentru europene, si ati avut si NIE, si aceste NIE va fi acelas acuma si pentru inregistrarea, ce sigur ati avut deja si un "empadronamiento" ce acuma va trebuie schimbate doar adresa, aducand contract de inchiriere pe care vei folosi actual. Doar ce pentru a obtine un "permis de munca" nu de sedere, (ca este acelas cu cel "temporar" pe care vorbiti (acolo no exista diferenta intre temporar si definitiv la cetateni europene, probabil ati avut un permis de student), in actuale impiedicarile guvernative la munca in Spania pentru romani, va fi necesar sa obtineti un permis de munca prin procedura ordinara, adica, luand in considerare situatia de forta de munca in sectorul respectiv in judetul Barcelona (prin ceea ce se numeste acolo "cupos"). Mai mult decat atat, daca locuiti impreuna cu logodnic, si vreti sa va inregistrati ca uniune quasi matrimoniala, adica "parejas de hecho", daca sunteti impreuna de mai mult de doi ani, puteti sa va duceti cu dovezile, la un notar, din barcelona, si sa va inregistrati, ca tare, in aplicatia legea 10/1998 de uniones estables de pareja, care puteti accesa aici: [ link extern ]
Odata inregistrate sunteti deja membru familiei, si avand in vedere ce logodnicul dv este deja acolo de multi ani e probabil ce va da drept si la obtinerea permisul de munca ca situatia exceptionala exclusand restrictiile impuse de situatia de forta de munca in sectorul si judetul respectiv.
Exista si o avocata romanca care lucreaza la un birou de avocati extraordinar, si mare, tot acolo, ce este fiica a doi notarii din Bucuresti. Am si un prieten avocat din Barcelona care locuieste in Bucuresti. Prin e mail iti va dau mai multe detalli. N-ai grija, ce acolo e usor practic tot, doar ce trebuie sa pregatesti act de nastere, diplome, tot pregatit pentru a fi aplicabile acolo in caz de casatoria, inregistrarile, omologariile. etc., dar si consulatul romaniei in Barcelona va fi in sprijinul dv. [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezidenta italia kevin07 kevin07 buna, sunt nou pe aici si as dori sa stiu,, am rezidenta in sp,, pot sa imi fac si in italia ,sau nu le zic ca am ? cum se procedeaza ,mersi mult (vezi toată discuția)
Permis de sedere in romania Mirel58 Mirel58 Fica mea are cetatenie spaniola . In prezent locuieste cu mine in Bucureti , fiind inregistrata in Registrul Ambasadei Spaniei , ca rezidenta in Romania . In ... (vezi toată discuția)
Accesul romanilor pe piata muncii in spania fotini06 fotini06 doresc sa-mi deschid o mica afacere in spania si nu sunt lamurita daca imi pot angaja romani. va multumesc pt raspunsuri. (vezi toată discuția)