avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data pensionare

Buna ziua,

Ma numesc Victoria Plesca,domiciliata in Bucuresti,sector 3 si va rog daca ma puteti ajuta cu o problema juridica.

M-am nascut in 1956 ,3 februarie si am 28 de ani de munca din care 10 ani in grupa a-II-a.

Am tot cautat in legea pensiilor dar nu inteleg nimc,pe site-ul Ministerului muncii spune ceva ca date de pensionare dar care nu corespund cu legea ,la casa de pensii altceva.
Rugamintea mea este daca ma puteti ajuta si sa-mi comunicati:
- cand pot depune dosarul pentru pensionare?
-La care din pensii ma incadrez(la limita de varsta,anticipat sau anticipat partial)

Va multumesc

Victoria Plesca

victoriaplesca@yahoo.com

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:25, 21 Noiembrie 2009
1. Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Februarie 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
2. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege (30 de ani).
3.Daca ati putea sa mai lucrati 2 ani, sa faceti stagiu complet de cotizare, atunci veti putea sa iesiti la pensie de limita de varsta la 58 de ani, datorita celor 10 ani lucrati in grupa a II-a, asa cum spune Lega 19/2000:
Art. 42. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1.
TABELUL Nr. 1
Stagiul de cotizare Reducerea vârstelor
în condiţii deosebite standard de pensionare
de muncă (ani împliniţi) (ani împliniţi)
6 1,0
8 1,5
10 2,0
4. In acest ultim caz, veti putea sa iesiti si la pensie anticipata partiala in februarie 2011, la varsta de 55 de ani.

Multumesc pentru raspuns

Am inteles ca trebuie sa mai lucrez 2 ani pentru a iesi la pensie partial anticipat la varsta de 55 de ani.Deci in anul 2012.

Intrebarea mea este daca se poat plati darile in avans ptr acesti doi ani.
Care sunt cotele de plata si unde trebuie sa ma interesez ptr intocmirea actelor.

Cu deosebit respect
Victoria Plesca
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
6. Asadar, prezentati-va la Casa de Pensii de care apartineti, cu actul de identitate si cu carnetul de munca.
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conditie pe care o indepliniti. Stagiului realizat de dvs. de 28 ani i se adauga 2 ani si 6 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa de munca.

In privinta varstei la care puteti beneficia de pensie anticipata partiala, aceasta este de 55 de ani.

cap. B, sectiunea III, art. 8 - Ordinul nr. 340/2001
In vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata şi la pensie anticipata parţială stagiul complet de cotizare cuprinde şi sporul acordat în baza legislaţiei anterioare pentru activităţi desfăşurate în grupa I şi II de munca pana la data de 1 aprilie 2001.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru timpul acordat si informatiile trimise dar, nu mai inteleg nimic .
Doua raspunsuri diferite.

-Pot sa depun sau nu dosarul de pensionare ?
-La 10 ani lucrati in grupa a II-a cat inseamna ca si ani in plus si unde se adauga sau se scad(se scad din varsta de 60 de ani sau se adauga la stagiul de cotizare 28 de ani ai mei ), sau si la una si la alta?
Un exemplu de calcul daca se poate?

In ceea ce priveste contractul cu casa de pensii este ok asa am sa fac ptr 12 luni.

Va multumesc
Victoria Plesca

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de pensie anticipata si cine de pensie anticipata partiala nicoleta dragomir nicoleta dragomir femeie : data nastere 14.02.1955 ani vechime 35 de ani vreau sa ma pensionez mai devreme la ce categorie ma incadrez ? pensie anticipata ? sau pensie ... (vezi toată discuția)