avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data pensionare

Buna ziua,

Ma numesc Victoria Plesca,domiciliata in Bucuresti,sector 3 si va rog daca ma puteti ajuta cu o problema juridica.

M-am nascut in 1956 ,3 februarie si am 28 de ani de munca din care 10 ani in grupa a-II-a.

Am tot cautat in legea pensiilor dar nu inteleg nimc,pe site-ul Ministerului muncii spune ceva ca date de pensionare dar care nu corespund cu legea ,la casa de pensii altceva.
Rugamintea mea este daca ma puteti ajuta si sa-mi comunicati:
- cand pot depune dosarul pentru pensionare?
-La care din pensii ma incadrez(la limita de varsta,anticipat sau anticipat partial)

Va multumesc

Victoria Plesca

victoriaplesca@yahoo.com

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:25, 21 Noiembrie 2009
Nu sunt doua raspunsuri diferite, eu am completat raspunsul domnului Tudor referindu-ma strict la stagiul de cotizare.

1. Nu puteti sa depuneti dosarul pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, nu indepliniti conditia referitoare la varsta standard de pensionare.

2. In privinta activitatii desfasurate in grupa II de munca, se impune o distinctie:
-in cazul pensiei pentru limita de varsta, pentru 10 ani lucrati in grupa II de munca aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, conform art. 42 din Legea nr. 19/2000;
-in cazul pensiei anticipate partiale, aveti dreptul la aceasta categorie de pensie adaugandu-se stagiului realizat si stagiul aferent perioadei lucrate in grupa.
Pentru 1 an intreg lucrat in grupa II de munca se adauga 3 luni, deci pentru 10 ani se adauga 3 luni x 10 ani = 30 de luni = 2 ani si 6 luni.
Acest stagiu se adauga stagiului realizat, nu se scade din varsta (nu se amesteca varsta standard de pensionare cu stagiul de cotizare).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc

Ce vreau sa mai confirmati este:
1-cand pot depune dosarul de pensie pentru cele 3 variante de pensionare ,tinandu-se cont de cei 10 ani lucrati in gr a -II a
-pense la limita de varsta
-pensie anticipata
-pensie anticipata partial-aici am inteles ca la 55 de ani si 30 de ani
2-care sunt penalizarile la var 2 si 3(unde pot sa vad ca sa pot face un calcul aproximativ al cuantumului de pensie lunara )

Cu multe multumiri

Victoria Plesca
1. Daca va completati cei doi ani de cotizare la pensie (prin contract de asigurare) puteti beneficia de:
- pensie anticipata partiala incepand cu Februarie 2011, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Februarie 2014, respectiv la implinirea varstei de 58 ani.
- nu puteti sa beneficiati de pensie anticipata deoarece aveti nevoie de minim 10 ani cotizare peste stagiul standard (adica 40 de ani de cotizare).

2. Presupunand ca faceti contractul de asigurare pentru 2 ani, incepand cu 1 decembrie 2009, inseamna ca incepand cu data de 1 decembrie 2011 puteti depune dosarul pentru pensie anticipata partiala.
3. In acest caz, pana la iesirea la pensie de limita de varsta (februarie 2014) sunt 26 de luni de pensie anticipata partiala la care se aplica o penalizare de 26x0,5%=13%.
4. Calculul punctului de pensie se face la Casa de Pensii cu ajutorul unui program pe calculator. Se poate face si manual dar necesita un timp foarte lung.
5. In principiu, punctul de pensie se calculeaza prin raportarea venitului lunar la salariul mediu pe economie din luna respectiva. Punctajele lunare astfel calculate se aduna pe un an si se imparte suma la 12. Asa se procedeaza pentru fiecare luna si an de activitate. Punctajul total obtinut se imparte la numarul de luni din stagiul standard de cotizare iar rezultatul se inmulteste cu numarul de luni din stagiul efectiv si se obtine valoarea punctul de pensie al dvs. Acesta se inmulteste cu valoarea punctului de pensie la data calcularii lui si se obtine valoarea pensiei dvs. V-am dat aceste detalii, prezentate de altfel si in Legea 19/200, pentru a vedea ca este complicat sa calculam manual punctul de pensie. Daca aveti rabdare puteti face acest calcul dar cu Legea 19/2000 in fata (plus cele cam 60 de modificari ale ei pana azi) si cu mare atentie sa nu scapati ceva: sporuri, pensie suplimentara etc. Ma indoiesc ca veti putea sa calculati pensia asa ca, mai bine, lasati pe cei de la Casa de Pensii sa o faca.
6. S-ar putea ca din 2010 sa apara o alta lege a pensiilor, asa ca fiti pe faza!
Este adevarat ca de la anul se modifica legea pensiilor si nu mai pot depune dosarul cand indeplinesc 55 de ani?

Multumesc
1. E adevarat ca va fi elaborata o noua lege a pensiilor, se pare ca in 2010.
2. Dar de unde stiti ca ea nu va va permite sa depuneti dosarul de pensie la 55 de ani? Eu nu cred asa ceva asa ca sa asteptam noua lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de pensie anticipata si cine de pensie anticipata partiala nicoleta dragomir nicoleta dragomir femeie : data nastere 14.02.1955 ani vechime 35 de ani vreau sa ma pensionez mai devreme la ce categorie ma incadrez ? pensie anticipata ? sau pensie ... (vezi toată discuția)