avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. Cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul?

Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o alta relatie din care a rezultat un copil ce urmeaza sa se nasca in putin timp. Tatal natural doreste sa recunoasca copilul dar nu stim cum se procedeaza tinand cont de faptul ca eu in acte inca figurez casatorita, iar sotul din acte nu vrea sa recunoasca copilul(specific ca nu am nici certificatul de casatorie si nici un alt act de-al lui). Poate tatal natural sa isi recunoasca copilul, daca da cum se procedeaza? De ce acte este nevoie si unde trebuie sa mearga tatal pentru a-l recunoaste? Va multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:05, 19 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Codul civil spune ca intotdeauna tatal copilului nascut in timpul casatoriei are ca tata prezumat pe sotul mamei.
Avand in vedere ca divortul nu s-a pronuntat, casatoria nu a fost desfacuta, deci copilul ce il veti naste, in mod obligatoriu il va avea ca tata pe sotul dvs., chiar daca acesta se opune!!!
Tatal natural va putea recunoaste copilul numai dupa ce se va pronunta hotararea de divort definitiva si casatoria va fi desfacuta. Tatal natural va trebui sa deschida o actiune in instanta de recunoastere a copilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Una dintre variante ar fi ca tatal biologic, dupa ce veti naste, iar copilul va fi in acte al sotului dvs, se va adresa instantei cu o actiune de tagada a paternitatii fara sa conteze daca la data aia mai sunteti casatorita sau nu.
In acelasi proces , trebuie sa faca dovada paternitatii si in urma judecatii, va fi emis un alt certificat avand ca tata al copilului pe tatal biologc
Art. 429

Acţiunea în tăgada paternităţii

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.



(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.




Art. 432

Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.

Daca dvs sau tatal din acte tagaduiti paternitatea fata de sot, dupa ce se inlatura tatal din certificat, biologicul poate recunoaste prin declaratie copilul la notar sau la starea civila.. iar fara sa conteze daca la acea data ati apucat sa divortati sau nu.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Va multumesc, si totusi in conditia in care eu nu am certificatul de casatorie sau un alt act de al lui cu ce acte trebuie sa ma prezint pentru a scoate certificatul de nastere?
Dvs cine sunteti de fapt ? Mama?
Dupa certificatul de casatorie scoateti duplicat.
Scrieti-le celor de la starea civila de care apartineti , descrieti situatia si intrebati cum inregistrati copilul. Oricum, nu va pun sa aduceti copie dupa buletinul tatalui..

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Da, eu sunt mama. Este scos deja un duplicat care e la judecatorie si pe care nu il mai pot scoate de la dosar.

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate - tagada de paternitate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! In situatia in care o femeie casatorita concepe un copil cu un alt barbat ( necasatorit ) cum poate tatal copilului sa recunoasca acel copil ? Sa ... (vezi toată discuția)
Actiunea de tagada paternitate macoalex macoalex buna ziua! doresc sa va relatez un caz...o femeie ,care era casatorita ,dar era separata de cativa ani de sotul ei, a dat nastere unui copil cu un alt ... (vezi toată discuția)