avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj...

Buna, as avea si eu o intrebar despre somaj: in data de 1 septembrie mi-am dat demisia de la firma la care lucram, cu o vechime de 2 ani si vreo 8 luni, am avut o promisiune de munca in alt loc, acolo sa adeverit ca acea promisiune o picat si tot asteptand au trecut 2 luni jumate de la demisie. Intrebarea mea ar fi; mai pot beneficia de ajutor de somaj?...sau tre sa imi fac o angajare la o firma...de o luna..doua si dupa pot beneficia?sau pot beneficia fara nici o angajare?...chiar daca am intrerupere pe cartea demunca de 2 luni jumate?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:58, 17 Noiembrie 2009
Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca an a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
In urma demisiei nu puteti beneficia de somaj chiar daca aveti stagiul de cotizare complet .Ca sa beneficiati de somaj , Contractul individual de munca trebuie sa inceteze din motive neimputabile dumneavoastra .
Mai precis au drept la somaj cei la care
incetarea raportului de munca s-a facut in temeiul
art. 31 alin.4 ind.1,
art. 56 lit. e), f), h) si j),
art. 61 lit. c) si d),
art. 65 alin. (1) - codul muncii si
art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003
demisia nu da dreptul la somaj :((
In concluzie, daca, de ex, veti avea sansa unui contract pe durata determinata, la expirarea acestuia cf art 56 lit j, puteti beneficia de somaj, in conditiile in care aveti si stagiul de cotizare necesar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - somaj la jumatate de norma luca- luca- Buna am lucrat 1,4 luni cu o jumate de norma ma dreptu la somaj [ma platit cotizatia] [quot] (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj liliana.suciu liliana.suciu indemnizatie somaj poate obtine o persoana care a demisionat din functia detinuta ? (vezi toată discuția)
Acordare somaj la jumatate de norma sile71 sile71 daca muncesc cate 4 ore pe zi (jumatate norma), in caz de reducere post pot beneficia de somaj? vechimea este de 3 ani. (vezi toată discuția)