Psihiatrul ordona internarea psihiatrica.
Comisia spitalului confirma in 24 ore.
Dupa alte 24 ore se prezinta dosarul la judecator.
Apoi judecatorul decide ce decide.
Legea 487/2002, Art. 61.
(1) Propunerea de internare nevoluntară, întocmită potrivit prevederilor art. 58, este analizată de către o comisie special constituită în acest sens, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea propunerii, după examinarea persoanei respective, dacă aceasta este posibilă.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) este alcătuită din 3 membri numiți de managerul spitalului, și anume: 2 psihiatri și un medic de altă specialitate sau un reprezentat al societății civile.
(3) Modalitatea de desemnare, procedura de selecție și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească reprezentanții societății civile se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi.
(4) Hotărârea comisiei va cuprinde:
a) diagnosticul;
b) soluția adoptată;
c) motivarea soluției;
d) semnăturile tuturor membrilor comisiei.
(5) Decizia de internare nevoluntară a comisiei prevăzute la alin. (1) se va consemna în dosarul medical al pacientului și va fi comunicată de îndată acestuia, precum și reprezentantului său legal sau convențional. În baza acestei decizii, pacientul va fi internat nevoluntar.
(6) Decizia de internare nevoluntară a comisiei prevăzute la alin. (1) va fi înaintată de către conducerea unității medicale, în termen de 24 de ore, judecătoriei în a cărei circumscripție se află unitatea medicală, odată cu documentele medicale referitoare la pacientul în cauză.
(7) Până la pronunțarea hotărârii instanței cu privire la confirmarea deciziei de internare nevoluntară, pacientul internat nevoluntar va fi examinat periodic de către comisia prevăzută la alin. (1), la un interval ce nu va depăși 5 zile.
Din contextul dat reiese că decizia de internare nevoluntară aparține comisiei spitalului, dar nu și confirmarea deciziei.
Dacă interpretarea legii nu ar cunoaște niște limite, alineatele 5 și 6 ar releva o situație bizară.