Am cumpărat un apartament într-un bloc nou care se pare că nu are autorizație de construcție. Cum a fost posibilă întabularea, și ce e de făcut pentru a fi siguri că nu ne trezim într-o zi cu buldozerul la poartă?
Bună ziua. Sunt fericitul posesor al unui apartament nou cumpărat cu acte în regulă în 2016. Deși am solicitat vânzătorului autorizația de construire, a reușit să ne convingă, ne-a aburit, de fapt, că totul este în regulă, fără să ne arate vreo hârtie sau să ne explice demersurile legale pe care le - a întreprins. Pe scurt. Imobilul este CONSTRUIT de catre persoană fizică, pe un teren proprietate privata în 2016 și intabulat în 2016 , conform încheierii OCPI. Dezmembrarea pt apartamentul nostru a fost făcută în 2018. Problema este că, la solicitarea unuia dintre vecini, Primăria de sector spune negru pe alb că pentru imobilul nostru nu s a emis autorizație de construire în perioada 2015-2017. Cum a fost posibilă intabularea si ce e de făcut pentru a fi siguri că într-o zi nu ne trezim cu buldozerul la poartă? Am descoperit că pt construirea imobilului cu 26 de apartamente s-a obținut un certificat de urbanism în 2015, an în care constructorul s-a și apucat de treabă, edificand parțial construcția. Ulterior, el a fost amendat pt construire fara autorizatie. Nu știm dacă a plătit amenda, pt că nu ne spune nimeni. Vă mulțumesc pentru timpul acordat! În prezent, suntem în plin proces sa ne înregistrăm ca asociație de proprietari.
Cred că ar fi bine să obțineți cât mai multe informații privind situația juridică a imobilului.
În primul rând verificați ce documente au fost depuse la CF la momentul inscrierii. Atat timp cat imobilul este inscris în CF, teoretic ar terbui sa existe și autorizație de construcție și proces verbal de recepție.
Teoretic? Legea nu obligă? Atunci cum se face că Primăria susține că nu a emis autorizație de construire, dar imobilul este înscris în Cf? Eu asta nu pricep. Am dreptul să solicit documentele pe baza cărora imobilul a fost înscris în CF, deși sunt proprietarul unei fracții din imobil?
Da, teoretic ar trebui să existe autorizația de construcție și procesul verbal de recepție. Practic, nu știu exact ce veți găsi. În mod normal copie a acestor documente ar fi trebuit să le aveți la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Bănuiesc că ați achitat notarului un onorariu și îi puteți cere un minim de explicații. Și bănuiesc că ați fost diligent și ați ales să nu folosiți notarul recomandat de constructor/dezvoltator și ați mers la un notar pe care îl cunoașteți. Și mai bănuiesc că nu ați știut de inexistența autorizației de construcție.
Presupun că imobilul a fost cumpărat fără credit. În situația mai sus prezentată nu cred că există vreo bancă care să acorde credit pentru un imobil afectat de vicii (de drept). Nu sunteți dumneavoastră de vină, înscrierile în CF trebuind să corespundă adevărului.
În cel mai bun caz dezvoltatorul va obtine autorizatia de constructie. Dacă aveți îndoieli că s-ar putea obține autorizația, v-aș recomanda să solicitați rezoluțiunea contractului și să vă cereți banii înapoi. Dacă așteptați și toți vecinii vor face același lucru, riscați să nu mai obțineți nimic de la dezvoltator.
Din păcate, am avut încredere în constructor și am mers la notarul lui. Toți cei pe care i-am întrebat (cu o oarecare pregătire juridică) ne-au spus ca notarii nu își asumă o faradelege. Încep să am niște suspiciuni, așa că îmi voi continua demersurile pt aflarea adevărului. Vă mulțumesc foarte mult pt răspuns! Sănătate!