avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cumparare apartament in bloc nou
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cumparare apartament in bloc nou

Doresc sa achizitionez un apartament intr-un bloc nou in Iasi, aflat in constructie. Termenul de predare al acestuia este septembrie 2016. Dezvoltatorul mi-a propus sa semnam un antecontract si sa-i achit jumatate din pretul apartamentului (32000 euro). Intrucat nu am deloc experienta in domeniu, va rog sa-mi spuneti care ar fi aspectele juridice pe care trebuie sa le am in vedere. Am retineri in a da o suma atat de mare de bani pe ceva care nu este deocamdata construit... Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxaani , utilizator 08:53, 3 Decembrie 2018
Chiar si in cazul unui antecontract "beton" exista riscuri pentru plata unui avans pentru un apartament intr-un bloc nefinalizat. Dezvoltatorul poate sa intre in insolventa sau faliment iar recuperarea avansului va insemna o lupta care poate fi pierduta.
Obtineti vreo reducere de pret daca ii platiti un avans reprezentand jumatate din pretul apartamentului?
Verificati bonitatea dezvoltatorului, daca este serios, daca a finalizat alte ansambluri rezidentiale la termen, etc.
F. bine ca aveti retineri, asta inseamna precautie.
Jumatate din suma, pt un antecontract, este f. mult si pt un contract obisnuit, in care imobilul exista, fizic si cu acte in regula. Se obisnuieste o suma, de multe ori intre 1000 - 5000 de euro, maxim.10% in unele situatii. De fapt constituie promisiunea de a vinde/cumpara si de multe ori se considera pierduta daca unul dintre ei se razgandeste. In cazul dvs, se pare ca dezvoltatorul se ”imprumuta” de la dvs, adica construieste apartamentele cu banii clientilor - si nici dobanda pt credit nu plateste.
Va sugerez doua situatii la care sa va ganditi, nu neaparat juridice, dar utile.
In primul rand, sa mergeti personala la primarie, la urbanism si sa verificati daca respectivul are autorizatie de construire data, pt ca macar sa stiti ca cel putin, teoretic,dezvoltatorul poate incepe lucrul. Puteti face si un drum la OCPI, sa verificati propietatea, terenul - CF,daca sunt clauze, etc. Am mai intalnit destul de recent situatii pe forum, in care persoane care au cumparat apartamente noi de la dezvoltatori, nu le puteau intabula, adica sa devina propietari de drept, deoarece..dezvoltatorul nu avea autorizatie, nu se putea face receptie, cadastru, CF adica acel bloc nu exista scriptic, dar fizic da, insa comnstruit ilegal.
In al doilea rand, daca e in regula si doriti sa cumparati apartamentul, negociati cu dezvoltatorul pretul - daca vrea jumatate din suma avans, sa va reduca pretul cu 10- 15% sa stiti si dvs de ce dati banii.
Iar la modul general, sa cereti toate documentele ce tin de contract , conditii, obligatii, drepturi, ce ofera/finisaje, bransamente, parcare etc, sa le cititi in lisniste, eventual sa va consultati cu un constructor, sau avocat, sau sa mai puneti intrebari aici, ca sa stiti ce veti semna.
As dori sa o intreb pe doamna initiatoare cum a rezolvat pana la urma. Eu intentionez sa cumpar un apartament tot in Iasi si am aceeasi dilema referitoare la plata avansului: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Roxaani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare dezvoltator MihaelaSm MihaelaSm Buna ziua, Vreau sa cumpar un imobil intr-un bloc care inca nu e construit de la un dezvltator, care mi a cerut 80% din suma la antecontract, intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)
Risc antecontract maktub maktub Buna ziua, Am o nelamurire legata de un antecontract de vanzare-cumparare. Sunt pe punctul de a achizitiona o locuintza, urmand sa platesc un avans de ... (vezi toată discuția)