Buna dimineata, am o speta pentru care as avea nevoie de cateva lamuriri.
Fratele meu in urma cu 1 an a fost condamnat la 2 ani cu suspsendare, 4 ani cu supraveghere si control judiciar. La sfarsitul anului 2018 a comis 4 furturi din supermarketuri diferite, pentru care politia a intocmit 2 dosare cu cate 2 fapte.
Mentionez ca nu exista prejudiciu pentru 2 din faptele efectuate deoarece fie a fost prins in momentul faptei fie a returnat produsele.
Pentru primul dosar ( 2 fapte- una cu prejudiciu nerecuperat si pentru cealalta a fost prins cand incerca sa sustraga bunuri dar nu a iesit cu ele din magazin) s.a solicitat de catre procuror schimbarea masurii preventive din control judiciar in arest preventiv 29 zile.
Pe durata acestei masurii, procurorul a dispus schimbarea incadrarii juridice pentru cel de al 2 lea dosar, din furt calificat in furt calificat forma continuata( 2 acte materiale) , mentionez ca si aici sunt 2 fapte una cu prejudiciu nerecuperat si una fara prejudiciu.
Intrebarile mele sunt:
1) se va mentine arestul preventiv inca 29 zile sau va fi judecat?
2) schimbarea incadrarii juridice in situatia de mai sus mentionata ii este favorabila sau agraveaza situatia?
3) Medierea celor 4 fapte il scapa de executarea puscariei sau nu?
4) ce pedeapsa ar primi in caz de executare ?
Buna dimineata,
cu privire la menrtinerea masurii sau a judecarii nu se poate face vreo discutie, intrucat nu stim care este stadiul dosarului; il poate judeca si mentine masura arestului, intrucat sentinta de fond nu este definitiva, fiind atacabila cu apel.
Sincer, la atatea fapte de furt, nu cred ca i vor schimba usor masura.
cu privire la schimbarea incadrarii juridice, aceasta este dispusa de procuror, urmand ca instanta sa decida daca mentine aceasta incadrare.
Situatia nu este buna in niciun caz, intrucat, in caz de infractiuni concurente pedeapsa se poate majora cu 3 ani, iar daca se va constata concursul, se aplica pedeapsa cea mai grea la care se adauga un spor de 1/3 din pedeapsa celeilalte fapte.
Impacarea cu persoanele pagubite ar putea duce la incetarea procesului penal
In caz de pedeapsa, se revoca susepndarea executarii pedepsei din prima condamnare, se aplica o pedeaspa cu executare, la care se adauga si condamnarea din cea suspendata.
Situatia nu e prea buna.
Va multumesc pentru raspuns, insa nu mi-a fost clar daca medierea este solutia pentru a nu executa pedeapsa , va rog daca se poate sa-mi da-ti un raspuns.multumesc
Medierea este recomandată, întrucât, încheierea unor acorduri de mediere cu părțile vătămate va conduce la clasarea cauzelor. Însă aceste medieri trebuie făcute înainte de citirea actului de sesizare ( rechizitoriului) pentru a produce efectele dorite, și nu doar reținerea unor circumstanțe atenuante, care pot doar să conducă la o reducere a pedepsei.
Furt din locuinte
prof81
Buna ziua! Pentru inceput as vrea sa imi cer scuze daca nu voi reusi sa explic foarte concret cazul pentru care va cer sfatul, dar nu am nici cunostinte ... (vezi toată discuția)