avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi salariale dupa concediu crestere copil 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi salariale dupa concediu crestere copil 2 ani

Buna ziua,
Sunt in situatia in care voi reveni la serviciu din concediul de crestere copil dupa 1 an si 8 luni, pe aceeasi functie dar pe un salariu mai mic. Motivul fiind ca am ramas acasa si am crescut copilul iar altii au fost la munca si asta e... Asta inseamna discriminare la locul de munca ,dar sa revenim la salariu. In martie 2017 eu am ramas acasa in prenatal. In acest timp 2017, 2018 inflati a crescut. La salariul acual angajatorul a adaugat doar 3,3% inflatia pe 2017 spunand ca pe 2018 nu am dreptul pentru ca nu am lucrat ))). Va rog sa imi spuneti si mie care ar fii salariu meu in luna martie 2019 cu calculul tututror inflatiilor 2017,2018 si 2019 care este in vigoare din ianuarie 2019 ( salariu fiind de 2971 lei). Am dreptul la aceste inflatii la calculul salarial? dar cu taxele si impozitele platite de mine din salariu ,cum este? Am dreptul sa cer o marire in cuantumul taxelor , ma sustine vreo lege? Tinand cont ca in multinationala in care lucrez salariile sunt pe departamente si functii eu voi ajunge la minim de la un salariu mediu, acest lucru este normal, au dreptul sa faca aceasta diferenta de salarizare intre mine si colegele de departament?
Multumesc anticipat!
Georgiana
Cel mai recent răspuns: Dydy81 , utilizator 00:57, 25 Ianuarie 2019
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Daca in timpul CCC , s-au majorat salariile, atunci la revenirea din CCC, angajatorul este obligat sa va acorde salariul imbunatatit, asa cum se dispune in alin.8 al art.10 din Legea nr.202/2002.

3. Art. 37din Legea 202/2002 :
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
...

Asadar, daca sunt incalcate prevederile legii puteti sesiza Inspectia Muncii/ITM-ul local.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Domnule Cornel Vasile, vă mulțumesc pentru informațiile oferite! Cu siguranță mă vor ajuta în recuperarea tuturor drepturilor salariale!
Cu respect
Georgiana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarecere la serviciu dupa concediul de crestere a copilului andracostach andracostach Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil pt 11 luni pana in mai 2016. La revenirea din concediu angajatorul mi a modificat salariul cu acordul meu. La ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu creștere copil Silviateodora Silviateodora Buna ziua! Am revenit din concediu creștere copil, sunt pe acelasi post dar salariul este mărit cu 200 de lei, in schimb salariile colegilor de birou sau ... (vezi toată discuția)
Am revenit la munca după ccc și nu am beneficiat de cresterile ... Ilina marian Ilina marian Am revenit la munca după CCC și nu am beneficiat de cresterile salariale am ramas tot cu salariul din urma.eu nu beneficiez de cresterile salariale daca sunt ... (vezi toată discuția)