avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu risc maternal

Bună ziua, am si eu o nelămurire, sunt pe risc maternal si aș vrea să știu dacă riscul maternal se plătește? De cine si cum se procedează?
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:42, 25 Ianuarie 2019
1. Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.(3) Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare.(4) Cuantumul indemnizației reprezintă 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

2. Plata indemnizației se face lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, apoi se recuperează din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinație, în condițiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.
Iar în cazul in care nu primesc nimic de la angajator?Cum procedez sau cum mă pot informa daca el ia acea indemnizație?
Sesizati/ intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizația de risc maternal - 6 luni sau 10 luni de cotizare? ada-adutza ada-adutza Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni sau 6 luni dinaintea solicitării beneficiului? ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Anonim0204 Anonim0204 Buna! Pe data de 12 sept fac 6luni de cand am reluat activ din CCC, iar pe 1oct al 7-lea salariu. E posibil sa intru in risc maternal. Cum se va calcula? 75 % ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor sociale de sanatate mirelabaschir mirelabaschir detin o soc.comerciala si am o angajata insarcinata care mi-a prezentat un concediu de risc de sarcina...in acest caz cine ii plateste indemnizatia aferenta ... (vezi toată discuția)