avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de Proprietari poate avea proprietati?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de Proprietari poate avea proprietati?

Buna ziua,
De curand m-am trezit cu o situatie ciudata si nu stiu cum sa actionez legal. Am sa descriu intai situatia, cu rugamintea ca daca sunteti juristi va rog sa ma sprijiniti cu informatii concrete pentru a actiona ca atare.
Va multumesc.
Suntem o asociatie de proprietari, infintata acum 3 ani. Imobilul unde sunt presedinte este finalizat ca si constructie tot acum 3 ani. Imobilul este compus din 3 scari, denumit in cf - C1, cu x suprafata, In curtea interioara exista proprietati ce au cf-uri individuale si suprafete diferite asa a gandit dezvoltatorul.
1) Drum de acces in curtea interioara ce duce spre parcari, loc de joaca, platforma gospodareasca si punctul trafo. Acest drumul de acces are cf individual si este detinut de catre dezvoltator ce are o suprafata de 784 mp.
2) Parcarile exterioare au fost vandute pe loturi si anume: un lot are 25 de parcari altul are 15 si asa mai departe prin urmare fiecare lot are cf-ul sau le voi denumi conf. cf-urilor C2, C3, C4, C5 si C6.
Mai avem un loc de joaca ( un parculet + o iesire din buncar la exterior). -- nu am gasit cf pe aceasta portiune, probabil este in cf- C1 al imobilului. Imprejurul locului de joaca se afla parcarile cu cf- C5.
Arhitectul ce a proiectat locul de joaca a prevazut in proiectul sau un acces in spatiul de joaca foarte mic incat nu putea trece o mamica cu un carucior, prin urmare dezvoltatorul a sacrificat un loc de parcare din C5 pentru a avea un acces la locul de joaca adecvat. Acest lucru l-am salutat cu totii.
Pe parcarile cu cf- C4 se afla o platforma gospodareasca ( o incapere inchisa din zidarie unde sunt depozitate pubele pentru gunoi menajer) si punctul trafo donat catre enel. Iarasi arhitectul nu a proiectat un spatiul generos pentru aceste pubele prin urmare dezvoltatorul a sacrificat alte doua parcari pe care s-a extins aceasta constructie.

Bun, aceasta a fost o descriere a proprietatii.

3) Obiectul cauzei face drumul de acces in parcarii ( curtea interioara), parcarea ce s-a renuntat in favoarea accesului la locul de joaca si cele doua parcari pe care s-a extins constructia platformei gospodaresti.

4) Nu voi pune accent pe dreptul de servitute sau dreptul de uz asupra terenului (auto si pe picioare), deoarece nici un proprietar de parcare nu are acest drept asupra drumului de acces ci doar cei de la enel. Asta este o alta discutie....

5) DRUM DE ACCES - cu CF individual, avandul ca proprietar firma dezvoltatorului. In cf-ul dezvoltatorului este trecut la date referitoare la teren urmatoarele: Categoria de folosinta -- arabil, intravilant -- da, suprafata (mp) 784 s.a.m.d.... Realitatea este alta acest teren ” ARABIL” este pavat cu dale din beton pentru a facilita accesul auto sau pe picioare spre parcari, loc de joaca etc....

6) PLATFORMA GOSPODAREASCA -- asa cum am mentionat mai sus la punctul 2 in cea ce priveste aceasta constructie de pe cf- C4, dezvoltatorul a renuntat la doua parcari pentru a extinde constructia din zidarie datorita unei erori de proiectare, daca nu se extindea aceasta constructie nu incapeau aceste pubele care deservesc 97 de imobile plus 3 spatii comerciale. Nu mai ca dezvoltatorul a facut aceasta extindere fara autorizatie de constructie.

7) Fortat de imprejurari sa semnez:
Vreau sa spun ca inca din luna trecuta administratorul care este ruda de gradul 1 cu dezvoltatorul mi-a transmis urmatoarele:
a) Dezvoltatorul doreste sa vanda asociatiei de proprietar drumul de acces in parcare, loc de joaca s.a.m.d. care in cf-ul sau figureaza ca teren arabil cu o suprafata de 784 mp, cele doua parcari pe care se afla constructia platformei gospodaresti fara autorizatie de constructie si parcarea ce deserveste accesul la locul de joaca. Aceasta vanzare se face printr-un contract de vanzare cumparare fara ca asociatia sa dea un leu. Toate taxele notariale vor fi suportate de catre dezvoltator.
Mi s-a mai transmis ca in cazul in care vom refuza dezvoltatorul va dona calea de acces la primarie, atunci vom fi nevoiti sa dam jos bariera montata tot de dezvoltator, va darama constructia platformei gospodaresti -- obtine iarasi cele doua parcari si presupun ca le va vinde, prin urmare vom avea probleme cu depozitarea pubelelor ( nu avem unde sa le depozitam decat pe spatiul public), accesul la locul de joaca va fi desfintata, se va reface acea parcare pe care o va vinde si va reface acel acces ingust conform proiectului. In alte cuvinte sunt fortat sa semnez. Eu unul in calitate de presedinte ma tem sa semnez aceste documente tocmai pentru cele enuntate mai sus. Lipsa autorizatie de construire, cale de acces denumit teren arabil -- risc amendarea asociatiei de proprietari - costuri de reautorizare, schimbare destinatie a terenului arabil etc. - posibil sa fiu dat in judecata de catre proprietari -- cosecinte -- plateste presedintele din buzunarul sau.

Intrebarea este urmatoarea: poate asociatia de proprietari sa aibe proprietati chiar daca nu are personalitate juridica de sine statatoare?
Aceste proprietati pot fi executate de terti in cazul in care are datorii s.a.m.d....
Impozitul pe constructie si eventual cale de acces va fi suportat de catre propreitari. Sunt multe de spus, dar momentan ma opresc aici.
Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac si cum sa actionez in aceasta situatie?
Rog doar juristi pe aceste probleme sa ma sfatuiasca.
Nu doresc sa am probleme pe viitor cu legea datorita faptului ca am semnat acest contract de vanzare cumparare la presiunea dezvoltatorului si la presiunea proprietariilor. ( Contractul nu este semnat inca ).
Va multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 15:39, 25 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Nu sunt jurist dar, din ce spuneti dvs., nu este ok. situatia...
Cel mai bine ar fi sa organizati o adunare generala a proprietarilor la care sa invitati, contra cost daca altfel nu se poate, un jurist sau avocat care sa prezinte situatia dpdv juridic precum si eventualele optiuni, toate astea dupa ce a studiat in prealabil actele, si sa va asiste si la un eventual proces...
Fiind vorba de drum de acces si de alte cladiri care constituie bun al dezvoltatorului dar care sunt utile locatarilor ce constituie asociatia de proprietari se impune sa se faca vanzarea in cote indivize catre fiecare proprietar.
In acest sens dezvoltatorul va pune la dispozitie cadastru pentru fiecare lot constituit, se va calcula cota indiviza de teren pentru cati proprietari sunt. Toti proprietarii vot ramane in indiviziune ca si asupra altor cote din condominiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul a dispus L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari cu scopul unic si exclusiv de administrare parte comuna imobil de locuit in comun
L nr 196/2018
Art. 2. -
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;

Concret ,asociatia de proprietari,conform precedente ,nu poate avea calitatea de proprietar asupra bunuri imobile
Am discutat aceasta speta, pentru a face o vanzare pe cote indivize catre fiecare proprietar. Din pacate din cate am inteles eu este ca nu se doreste de catre dezvoltator din motive de costuri...
Pentru a organiza o Adunare Generala si pentru a pune pe ordinea de zi imi trebuie documente si o scrisoare de intentie a dezvoltatorului una bine structurata. Din pacate dezvoltatorul nu a depus aceste documente si multe altele. Din cate mi-am dat eu seama pe parcursul acestor anii dezvoltatorul nu comunica inscris din teama ca ramane dovada. In cel mai rau caz vom plati un jurist pe aceste probleme din bani asociatiei ca eu unul pentru a obtine unele documente cadastrale am platit o suma foarte mare. Din pacate cex-ul a refuzat ca asociatia sa plateasca la ANCPI aceasta valoare. prin urmare mi-am asumat eu si am platit din buzunarul meu o suma de peste 900 lei.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Nu sunt jurist dar, din ce spuneti dvs., nu este ok. situatia...
Cel mai bine ar fi sa organizati o adunare generala a proprietarilor la care sa invitati, contra cost daca altfel nu se poate, un jurist sau avocat care sa prezinte situatia dpdv juridic precum si eventualele optiuni, toate astea dupa ce a studiat in prealabil actele, si sa va asiste si la un eventual proces...

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate cristi.c cristi.c Buna ziua, Vin cu o intrebare legata de infiintarea unei asociatii de proprietari: Suntem un cartier nou de blocuri (ansamblu rezidential), iar pentru ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Acord de asociere SethBV SethBV Buna ziua, Locuiesc intr-un ansamblu rezidential nou, format din 4 blocuri. La subsol, sub toate cele 4 blocuri este o parcare subterana. Fiecare bloc are ... (vezi toată discuția)