avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere garantie gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere garantie gestiune

Salut!

Problema mea se refera la recuperarea garantiei de gestionar care mi-a fost retinuta in urma angajarii mele la firma X, garantie pe care, la incheierea activitatii mele in cadrul firmei, angajatorul refuza sa mi-o inapoieze.

Mai pe larg: in perioada 15.08.2006 – 20.10.2008 am prestat activitate la firma X. In contractul de garantie suplimentara in bani, semnat de mine cu angajatorul X, s-au retinut 10% lunar din salariul net , garantia constituita. Pana la aceasta data angajatorul a refuzat sa-mi acorde drepturile salariale cuvenite (garantia+retineri de inventar din salariu), pe motiv ca la plecarea mea din gestiune figuram cu un debit de aproximativ 10.000 lei.
Insa, in urma plangerii pe care am depus-o la ITM, am aflat ca, in conformitate cu prevederile art. 164, din Legea nr. 53/2003 modificata si completata, “nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, iar retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate, decat daca datoria este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata, ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila”. Hotararea judecatoreasca nu exista, ba mai mult, o perioada (aproximativ primavara 2009) angajatorul renuntase la imputare si unii colegi care au lucrat in aceeasi gestiune si au prins acelasi inventar, au reusi sa isi ridice garantia.

O alta chestiune de care am aflat tot de la ITM este faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor, varsta minima de angajare este de 21 ani, eu la angajare avand doar 20 de ani si tot la 20 de ani am ocupat si functie de conducere in gestiune.

A treia durere este ca in perioada 01.09.2009-15.10.2009 m-am angajat din nou la firma X - de data aceasta in alta gestiune a firmei; pe luna septembrie am primit salariul corespunzator, dar pentru cele 15 zile din luna octombrie mi-a fost retinut TOT salariu, pe motivul ca angajatorul sa mai recupereze din "prejudiciul" creat de mine in prima gestiune.

Sunt doar un student, m-am angajat sa am un venit propriu, parintii mei nereusind sa ma intretina in facultate si, consider ca mi-au fost incalcate drepturile, respectiv mi-au fost retinuti banii de pomana.

Ma poate ajuta cineva cu o parere referitoare la situatia mea, pentru ca intentionez sa merg in instanta cu cazul meu - asta daca este fondat.

Astept un raspuns din partea dumneavoastra si va multumesc anticipat in cazul cand cineva va vrea sa ma ajute cu sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ValiF, utilizator
Cel mai recent răspuns: ValiF , utilizator 23:13, 19 Noiembrie 2009
Aveti toate atuurile, cu exceptia unuia: cei 10.000 lei sunt lipsa in gestiune. Cine era gestionarul? S-a facut corect inventarul? Astea si altele pe care le vor aduce partile in instanta vor conta foarte mult.
Era gestiune comuna, dupa parerea mea nu s-a facut corect inventarul (s-a facut de noul manager de gestiune - multe produse care trebuiau casate / introduse pe uz intern a fost trecute ca minus, din comoditatea de a scapa de lungi perioade in care sa tot dea mailuri, sa faca hartogaraie) dar gestiunea din pacate s-a desfiintat si nu mai poate fi reinventariata.
Nu conteaza ca nu mai poate fi reinventariata. Ei trebuie sa demonstreze lipsa. Nu mai suntem in comunism cand eu trebuia sa demonstrez ca nu sunt vinovat; acum, cel putin teoretic, functioneaza prezumtia de nevinovatie.
Pai de demonstrat nu au demonstrat nimic (si ITMul a precizat ca e nevoie de hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila), mie banii nu mi-i restituie si timpul curge - dupa 3 ani de zile, daca e cazul ca angajatorul sa aiba o "datorie" fata de mine, aceasta se prescrie. Si am rabufnit zilele astea, cand am aflat ca 1/2 de luna am muncit degeaba ... nu am luat nici macar 1leu salariu ... mi'au venit vreo 10 bonuri de masa, ca alinare :|
Domnule Manea, multumesc pentru raspunsuri.

Totusi inca nu stiu daca sa inaintez in instanta sau nu, daca am toate argumentele pro ... ma mai poate ajuta cineva cu o alta parere, referitor si la NEPLATA INTEGRALA a salariului aferent lunii octombrie, salariu care mi-a fost "imputat", consider eu ilegal.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ValiF, utilizator

Alte discuții în legătură

Imputare minus in urma inventarului florin_iny florin_iny lucrez la o firma de retail si recent am avut inventar si a iesit un minus destul de mare,iar conducerea vrea sa ne retina o anumita suma de bani fiecarui ... (vezi toată discuția)
Plata salariu alexandrumn alexandrumn Buna ziua! Am si eu o problema. Pe data de 15.01.2010 am incheiat munca la fostul loc. era un magazin de materiale de constructii, Tot pe aceeasi data, era ... (vezi toată discuția)
Oprire bani din salariu, gestionar maryn.maryana maryn.maryana Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine... Am intampinat o problema la locul de munca. M-am angajat in luna iulie la o firma care detine magazine de ... (vezi toată discuția)