avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imputare minus in urma inventarului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imputare minus in urma inventarului

lucrez la o firma de retail si recent am avut inventar si a iesit un minus destul de mare,iar conducerea vrea sa ne retina o anumita suma de bani fiecarui angajat din salarul net.Vreau sa va intreb daca poate sa ne retina bani din salar daca noi nu semnam acea decizie prin care ei vor sa retina aceste sume.Am inteles ca doar in urma unei hotarari judecatoresti se poate imputa,daca eu nu semnez un acord de plata.As vrea sa stiu daca asa e,si unde as putea gasi cadrul legal din care sa rezulte aceste lucruri.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: englezu74 , utilizator 19:43, 15 Martie 2010
Aveti dreptate , angajatorul nu va poate face retinere din salariu decat in baza unei hotarari judecatoresti cu valoare de titlu executoriu.
Cadrul legal este Legea nr.53/2003 - Codul Muncii, capitolul privind Raspunderea partimoniala.

Atentie: Faptul ca la acest moment nu va poate face acea retinere, nu inseamna ca sunteti exonerat de la plata daunei. Daca angajatorul va actioneaza in instanta si dovedeste ca paguba s-a produs din vina dumneavoatra (in raspundere in solidar cu ceilalti colegi), poate solicita si uzufructul pagubei de la momentul inaintarii in instanta. Pe aceasta cale obtine hotararea judecatoreasca si poate sa isi recupereze paguba. Vedeti cum actionati sa va adunati probe care sa va disculpe.
Stiu ca nu suntem exonerati de la plata,dar asta trebuie dovedit, in instanta,nu?adica este minus in urma inventarierii,dar o parte e dina cauza receptiei de marfa,furturi etc. iar majoritatea din noi suntem consilieri vanzari,doar discutam cu clientii,nu semnam noi avize de receptie marfa sau transferuri si chestii de genu.Deci nu prea vad cu ce probe ar putea sa dovedeasca firma paguba produssa de o anumita persoana,decat daca imparte minusul la total persoane,ceea ce nu e corect
Corect! Aveti dreptate! Nu este echitabil si nu este corect ca suma sa fie imputata si persoanelor din societate care nu sunt gestionari!B-)
De minusurile din gestiune raspund gestionarii!
Parerea mea este sa nu semnati nici o decizie de imputare!
Daca nu aveti si calitate de gestionar nu aveti intrunite conditiile pentru a fi pasibil de a fi declarat responsabil de lipsurile existente ,doar in cazul in care ar fi dovedit un furt .Dar e cu totul altceva.Ca sa fiti tinut responsabil pentru pierdere implica un inventar, constate diferente si intocmite imputatii in baza Legii 22/69-privind angajarea gestionarilor.(dar dvs. nu sunteti si gestionar) si nu decizii ..... cf Codului muncii.
Probabil lucram la aceeasi firma de retail asa ca pun si eu o intrebare pe acelasi subiect.
Retinerile care ni se fac in urma inventarului se fac din bonusari si bonuri de masa, nu din salariul de baza.
Este legal? Daca da, nu ar trebui ca aceste retineri sa fie trecute undeva in scris (eventual fluturasul de salariu)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventariere si decizie de imputare Tania  D Tania D va rog sa ma ajutati cu un raspuns suntem o firma de retail am facut un inventar s-a constat un minus la invetarul respctiv , iar intrebarea este cum poate fi ... (vezi toată discuția)
Imputare minus de inventar mihamihu mihamihu Daca am fost angajat ca lucrator comercial intr-un supermarket, fara camere de luat vederi care sa acopere intreaga arie comerciala, fara agenti de paza si ... (vezi toată discuția)
Demisie munca Alexander24 Alexander24 Deci, sunt sef centru service cu functia, nu si cu banii. Exista un depozit si avem un responsabil pentru asta,cu evidenta stocului. Eu in contractul de munca ... (vezi toată discuția)