avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna seara, sunt o graviduta care urmeaza sa nasca in a doua jumatate a lunii iunie 2019 si ma aflu intr-o situatie nu prea placuta, mentionez ca in momentul de fata nu lucrez dar in ultimele 24 de luni am acumulat 13 luni lucrate, astfel: din data de 25 august 2016 pana in data de 15 septembrie 2017 am avut contract part time (4 ore) iar din 19 februarie 2018 pana in data de 2 noiembrie 2018 am avut contract full time (8 ore), intrebarea mea este daca ma incadrez pentru indemnizatia de crestere a copilului si daca acel contract part time pe care l-am avut imi poate dauna in vreun fel pentru acordarea acestei indemnizatii. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Elis91 , utilizator 12:09, 28 Ianuarie 2019
Buna seara.
Din ce cunosc, salariatii part-time se bucura ce aceleasi drepturi ca si salariatii full-time...
Din Noiembrie ce ocupatie ati avut?
Eu zic ca va incadrati pentru a primi incemnizatia pentru Concediu Crestere Copil, doar ca vor scadea putin in valoare sa datorita periodei lucrate cu 4 ore pentru care, banuiesc, ati primit un salariu mai mic.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca mentionat in c.i.m.- norma intreaga sau timp partial.

art.2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
....

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

In speta, perioada in care ati lucrat cu timp partial nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspunsuri, in noiembrie n-am muncit iar din decembrie pana in februarie am fost la pregatire (curs) pentru job-ul pentru care mi s-a facut contract de pe data de 19.02.2018, insa pentru aceasta pregatire nu am nici un fel de dovada.
Multumesc inca odata, toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Elis91, utilizator
Daca ati avut venituri impozabile, salariu, in perioada Iulie 2017- Iunie 2019, cel putin 12 luni, cumulate sau nu, lucrand cu 4 sau 8 ore..., va incadrati pentru a primi aceasta indemnizatie.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
In momentul in care intru in CCC trebuie sa fiu angajata?

Alte discuții în legătură

Ce sa fac Caty. Caty. Daca in 2015 noiembrie.mam angajat cu juma.de norma si in martie 2016 sa schimbat numele firmei si am semnat alt contract si eram ca si nou angajata iar in ... (vezi toată discuția)
Indemnizație pentru creșterea copilului florentina_dumitru7 florentina_dumitru7 Bună seara! Aș vrea să mă lămuriți în ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului, vă rog. La momentul angajării, în urmă cu trei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Catalinaj Catalinaj Buna ziua! Sunt insarcinata in 27 de saptamani si urmeaza sa nasc in mai. Am lucrat 12 luni la o casa de pariuri(din 21noiembrie 2015 pana in 21 noiembrie ... (vezi toată discuția)