avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie Alimentara

Buna ziua , mi-ati fi de mare ajutor in aceasta problema , am 20 de ani și nu am primit pensie alimentara niciodată de la mama mea .
Ma lăsat in grija bunicii iar ea ma luat prin protecția copilului , nu sunt trecută in acte ca fiind fata bunicii .
As putea sa o dau in judecată pe ‘’ mama ‘’ pentru neprimirea pensiei alimentare pe 18 ani? As rezolva ceva ?...
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
RianaIonesci, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:48, 28 Ianuarie 2019
Din pacate nu rezolvați nimic sau prea putin ,în cel mai bun caz pensia se poate solicita pt ultimii 3 ani.Depinde daca sunteti studenta astfel obligatia mamei era sa va achite pensie pana la majorat depinde daca exista o hotărâre prin care mama sa fie obligată la plata pensiei etc.
Daca studiati, pensia de intretinere va poate fi acordata, cata vreme nu realizati venituri , dintr-o activitate lucrativa.

Pentru ultimii doi ani, insa, nu mai puteti obtine pensia de intretinere.


Ar putea fi acordata pensia de intretinere pentru anul cand ati implinit 17 ani, pana la varsta majoratului, inclusiv.


Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 533

Plata pensiei de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

(2) Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.

(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.


CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 532

Data de la care se datorează pensia de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.

(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Sunteti majora, nu a existat o hotarare judecatoreasca.


Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din urma nimic.. daca sunteti la scoala, puteti pretinde de acum pensie pt cat sunteti studenta/ cursanta.. Daca nu sunteti la scoala, va puteti inscrie la una..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara - pensia de intretinere si obligatiile parintilor dumitru34 dumitru34 am si eu 2 intrebari.eu mam casatorit cu o femeie care are o copila la facultate tatasu ii obligat de lege sa plateasca jumatate din chirie la camin unde ... (vezi toată discuția)
Modalitate de plata pensiei alimentare fainamac fainamac Suntem in process de divort cu sotul meu. Sa oferit să plătească o contribuție de pensie la un cont bancar în numele unui copil care vă poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului - pensie; autoritate parinteasca araluca1987 araluca1987 Buna ziua! Am o fetita de 3 ani si 5 luni . Tatal ei este cetatean suedez. In ultimii 2 ani ne-a trimis cam 500 euro o data la 3 -5 luni si mai rar chiar.Pana ... (vezi toată discuția)