avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Scadența finala vs scadența anticipată: supun ...
Discuție deschisă în Executare silită

Scadența finala vs scadența anticipată: supun atenției dumneavoastră câteva clauze dintr-un contract pentru că intenționez să contest executarea silita invocând prescripția termenului de începere

Supun atentiei si expertizei dumneavoastra urmatoarea speta legata de un contract de imprumut incheiat in data de 21/03/2007, din care voi cita cateva clauze pentru o mai buna edificare:

Art, 1 - Obiectul, destinatia, durata creditului

1.3. Creditul este acordat pentru o perioada de 48 luni, incepand cu data tragerii creditului (data semnarii de catre banca a prezentului contract), avand Scadenta finala la data de 21/03/2011.

Art. 6 - Obligatii/Declaratii ale imprumutatului fata de banca

c) se obliga sa asigure in contul sau curent, la data scadentelor, sumele necesare acoperirii obligatiilor de plata scadente (credit, dobanzi, comisioane si orice alte sume datorate) conform prezentului contract.

d) se obliga sa notifice bancii, in scris schimbarile survenite cu privire la domiciliul, datele sale de identitate, starea civila, locul sau de munca

e) se obliga sa notifice bancii, in scris, producerea oricaror evenimente de forta majora, imprevizibile si inevitabile, care il impiedica sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin prezentul contract.

Art. 7 - Cazuri de culpa

In conditiile prezentului contract, sunt considerate cazuri de culpa:

a) neachitarea de catre imprumutat a sumelor datorate, la termrnele, in conditiile si cuantumurile stabilite in prezentul contract.

c) neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a oricareia dintre obligatiile asumate de catre imprumutat prin prezentul contract.

Art. 8 - Scadenta anticipata

8.1. La aparitia oricarui caz de culpa precum si pentru incalcarea oricaror altor obligatii contractuale, banca este indreptatita sa declare scadenta anticipata a creditului, notificand aceasta imprumutatului in prealabil in scris.

8.2. De la data scadentei anticipate, se pierde beneficiul rambursarii creditului in rate, soldul creditilui dobanzile si comisioanele calculate si neachitate devenind "suma restanta" pentru care imprumutatul datoreaza dobanda majorata prevazuta in caz de neplata. Banca poate initia procedurile legale pentru recuperarea sumelor datorate pe cale amiabila sau prin executare silita, imprumutatul recunoscand bancii dreptul de a alege modalitatea si ordinea de urmarire a garantiilor.

Mai vin cu urmatoarele precizari:

1. Contractul de imprumut a fost semnat la data de 21/03/2007.
2. La data de 18/04/2007 am incetat relatiile de munca cu angajatorul, nemaifiind angajat pana la 01/12.2007 cand am parasit tara. M-am reintors in toamna anului trecut, la o cu totul alta adresa, in alta localitate
3. Nu stiu daca banca a declansat procedura scadentei anticipate. Nemaifiind in tara, nu stiu daca mi s-a trimis vreo notificare scrisa in acest sens.
4. Am luat la cunostinta in mod efectiv de existenta unei executari silite in data de 29/01/2019, cand noul meu angajator a primit de la executor adresa de infiintare a popririi. Am luat legatura cu executorul judecatoresc si mi s-au pus la dispozitie urmatoarele documente:
a) contractul de imprumut si graficul de rambursare;
b) hotararea de incuviintare a executarii silite pronuntata in data de 10/02/2014;
c) adresa de infiintare a popririi din 23/01/2019
d) intiintare a popririi din 23/01/2019
e) revenire somatie din 02/11/2018, trimisa la fosta adresa
f) proces verbal de inmanare a actelor de procedura conform caruia documentele au fost lasate in cutia postala deoarece destinatarul era absent
5. Nu mai sunt in masura sa spun cand s-a platit ultima rata. dar in mod logic, incepand cu luna mai 2007 nu s-a mai efectuat nici o plata catre banca.

Considerente personale, deoarece intentionez sa contest executarea silita invocand prescriptia termenului de incepere a executarii silite:
1. Daca termenul de prescriptie incepe cu 21/03/2011 inseamna ca cererea de executare s-a facut in termen, deci n-am nici o sansa.
2. Daca termenul de prescriptie curge din momentul aparitiei premiselor scadentei anticipate, pot fi sanse de castig in instanta.
3. Contractul s-a semnat pe cadrul legal al vechiului cod de procedura civila iar de atunci au survenit modifcari ale codului. Prin urmare, mi-e greu sa stiu pe ce sediu al materiei pot conta.
Desi, conform art 7 din Decretul 167/1968 ar trebui ca scadenta anticipata sa fie efectiva cu sau fara declansarea ei de catre banca, conform clauzelor contractului de imprumut citate mai sus.

Va multumesc tuturor pentru timpul afectat studierii acestui caz, orice parere este mai mult decat binevenita!
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: neofit , utilizator 04:03, 31 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati citit ceva, dar nu suficient.
Va puteti imagina ca nu o sa va redacteze nimeni aici contestatia la executare:)
Dar speta e interesanta.
Nu conteaza cand a fost pronuntata incheierea de incuviintare, ci cand a formulat creditorul cererea de inceperea executarii silite. Evident ca inainte de 21.03.2014
Eu as merge pe necomunicarea legala a niciunui act de procedura, cu exceptia ultimului - cel cu poprirea, si asa putea interveni prescriptia. De ex. intre 2014 si 2018, daca nu s-a intrerupt prescriptia in nici un mod ( stati putin, si legal) e ceva.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Stimata doamna avocat Dutescu,

Nu sunt atat de naiv sa cred ca cineva mi-ar putea redacta contestatia la executare :) Consider ca fiecare trebuie sa fie platit pentru munca sa, deci nu ma astept la o consultatie gratuita. Motivul pentru care apelez la experienta oamenilor de drept de pe acest forum consta in faptul ca sunt constient ca indiferent cat as citi, nu ma pot ridica la inaltimea experientei si cunostintelor conferite de practicarea efectiva a dreptului, cum este cazul dumneavoastra si, probabil, al multora dintre utilizatori. Pentru a ma orienta catre cadrul juridic corect, trebuie sa inteleg daca declararea scadentei anticipate este doar facultativa (ca drept al bancii) sau este obligatorie, daca sunt indeplinite conditiile declansarii ei, cum cred ca este in cazul meu. Poate gandesc empiric dar eu cred ca banca trebuia sa declanseze procedura scadentei anticipate dupa neplata a 3 rate (desi nu este stipulat in contract) cand suma de restituit ar fi fost mult mai mica si nu sa astepte scadenta finala, punandu-ma in situatia de a plati o suma aproape dubla.
Cat priveste intreruperea prescriptiei intre 2014 - 2018 nu m-as mira ca executorul sa fi cerut acest lucru pe cale legala. Ar mai fi de luat in calcul ideea dumneavoastra, de necomunicare legala a actelor de procedura, desi si aici pot exista circumstante in favoarea executorului. Va multumesc pentru raspuns si sunt curios daca exercitarea unui drept este facultativa sau devine obligatorie daca poate pune imprumutatul in situatia de a plati si mai mult.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
neofit, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate, în art 8.1. din legea părților este statornicit clar dreptul băncii de a declara scadența anticipată, o prerogativă de care se poate prevala discreționar în caz de “culpă” a cocontractantlui.
În ipoteza mai dezirabilă în care clauza ar fi fost redacatată, de pildă, după cum
urmează “neplata a trei rate
atrage scadența anticipată” atunci obligația de plată ar fi devenit uno ictu iar termenul de prescripție curgea din acel moment.
Stimate domnule avocat Tabrea,

Va multumesc pentru ca v-ati aplecat asupra acestei spete. Sunt constient ca lipsa acestei clauze nu ma ajuta deloc. Pe de alta parte, banca are dreptul de a derula contractul pana la scadenta finala daca asta presupune neplata a inca peste 40 de rate? Nu cumva forteaza in sensul "agatarii" imprumutatului cu o suma si mai mare decat cea datorata in momentul constatarii neplatii a mai multor rate succesive? Ce spune legea despre acest aspect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercați să dovediți inclusiv inserarea clauzelor abuzive în contract prin contestația la executare pe care o veți depune.

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Executare silita si implinirea termenului de prescriptie ioncamelia ioncamelia Buna ziua, As dori va rog un raspuns cat mai clar vav de termenul de executare silita dar si prescriptie in privinta unui credit bancar. acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptia elena 26 elena 26 Dragii mei va intreb daca cineva ma poate ajuta daca mai exista prescriptia unui debit dupa 3 ani in care nu s-a depus nici macar un leu in debitul respectiv? ... (vezi toată discuția)