Sunt PFA si in jurul datei de 1 mai 2010 (probabil) voi intra in concediu de maternitate. Incerc sa ma informez din timp despre conditiile si modul de calcul a sumei la care voi avea dreptul pe durata concediului de maternitate si a concediului de crestere a copilului. Din pacate, reprezentantii institutiilor statului ofera informatii uneori contradictorii si incomplete, asa incat am ramas cu unele nelamuriri.
Despre concediul de maternitate:
1. Dosarul pt concediul de maternitate (cele 126 zile) se depune la Casa de sanatate. Ca sa am dreptul la concediu de maternitate trebuie platesc 5,5% si 0,85% la venitul din decizia de impunere. Este corect?
2. Are importanta ca 0,85% ii platesc de o luna si intentionez sa intru in concediu de maternitate cu 1 mai 2010? Suma la care voi avea dreptul este influentata de acest aspect?
3. Concediul de maternitate va fi 85% din media veniturilor lunare pe ultimele 6 luni conform deciziei de impunere?
Despre concediul de crestere al copilului (cel de 2 ani):
4. Unde se depune dosarul pt concediul de crestere al copilului (sau altfel spus, care este instutia care gestioneaza aceste concedii)?
5. Concediul de crestere al copilului va fi 85% din media veniturilor lunare pe ultimele 12 luni conform deciziei de impunere?
6. Cei de la finante au spus ca trebuie sa-mi suspend activitatea pfa-ul de la registrul comertului si voi depune din nou declaratia 220 completata cu venitul efectiv realizat la data intrarii in concediu pt a se face regularizarea la zi. Este corect?
7. Contributia la pensii are vreo legatura cu stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului? Contributia la pensie o platesc la valoarea minima deocamdata si as vrea sa stiu daca e cazul sa o maresc in caz ca influenteaza cumva valoarea indemnizatiei.
. Contributia la pensii are vreo legatura cu stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului? Contributia la pensie o platesc la valoarea minima deocamdata si as vrea sa stiu daca e cazul sa o maresc in caz ca influenteaza cumva valoarea indemnizatiei
da ar trebui sa mariti sigur ca influenteaza valoare indemnizatiei, media ultimelor 12 luni faceti-va o socoteala simpla si vedeti benefiile aplicarii procentului de 85%.