avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu

Buna ziua,
Un prieten a primit decizie de preaviz, insa din cei 8 angajati care au fost dati afara el a fost singurul care a primit doar 2 salarii compensatorii. Restul 3, 4 sau 6 salarii - exista o reglementare / lege in privinta numarului de salarii compensatorii? In decizie este mentionat art.65-67 din legea 53/2003. Iar salariile lor compensatorii au fost date la 5 zile de la concediere, iar lui i-au comunicat ca le va primi dupa expirarea perioadei de preaviz de 20 zile lucratoare, exista o reglmentare in acest sens? Se gandeste sa ii dea in judecata are sanse de castig?

Multumesc frumos de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:08, 13 Februarie 2019
1. Acordarea salariilor compensatorii . criteriile de acordare , numarul salariilor compensatorii este trebuie sa fie prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Verificati in aceste documente.

2. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Buna ziua,

Multumesc de raspunsuri. CCM nu au, iar in CIM nu prevede nimic, in ROI zice ceva de 2 salarii pentru cei cu vechime mai mare de 3 ani, aici se incadreaza el. Nu este foarte clar atunci cum au calculat la ceilalti. Din ce a discutat cu una dintre fetele care au primit 6 salarii am inteles ca ele au amenintat ca vor da in judecata compania ca a facut concedieri individuale si nu colective. Data platii in CIM este sfarsitul lunii (nu este trecuta o data efectiva, ex: 30). Dupa ce a plecat din firma nu a primit nici un document si acum nu se poate angaja pentru ca la HR are diploma si alte acte originale pe care cei de la HR au spus ca se vor da dupa expirarea perioadei de preaviz. Daca primeste documentele si se afla in preaviz pana pe 28.02.2019 se poate angaja la alta firma ? Multumesc din nou pentru raspuns.
Se poate angaja la alta firma.

Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului macros macros Buna ziua, am primit de la societatea cu raspundere limitata la care lucrez un preaviz cu urmatorul continut: \"Va aducem la cunstinta ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Concedierea C.M.RICHARD C.M.RICHARD buna ziua la toata lumea... lucrez intr-o firma in domeniul privat,cu doar 4 angajati; astazi am primit urmatoarea decizie: \"Incepind cu data de ... (vezi toată discuția)
Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)